Judicialització del Procés

La jutgessa del Tsunami cita a declarar Puigdemont per videoconferència entre el 17 i el 21 de juny

La magistrada Susana Polo ordena localitzar l'expresident i Ruben Wagensberg

3 min
L'expresident Carles Puigdemont en el seu primer míting a Elna

MadridLa jutgessa que investiga el Tsunami Democràtic al Tribunal Suprem cita Carles Puigdemont i Rubén Wagensberg a declarar per videconferència entre el 17 i el 21 de juny. A més, dicta dues ordres d'investigació europea i comissions rogatòries internacionals per fer-los arribar la citació. La magistrada Susana Polo ha dictat una interlocutòria aquest dilluns en la qual proposa una compareixença voluntària dels dos investigats que tenen condició d'aforats —Puigdemont davant el Parlament Europeu i Wagensberg davant el Parlament de Catalunya—, un cop s'hagi pogut localitzar el seu domicili. El diputat d'ERC és a Suïssa i el candidat de Junts del 12 de maig va anunciar que es traslladaria a la Catalunya del Nord.

La data de la citació no és innòcua: serà entre la constitució del Parlament, el 10 de juny, i la primera sessió d'investidura, el dia 25. És a dir, en principi tots dos tindran l'acta de la cambra, però fonts del Suprem consideren que no serà necessari tramitar abans un suplicatori perquè es tracta d'una declaració voluntària. Aquest calendari fa preveure un conflicte entre aquest avenç de la instrucció i l'aplicació de l'amnistia, que en principi ja haurà entrat en vigor. Un cop publicada al Butlletí Oficial de l'Estat, els jutges que es vegin concernits per la norma poden actuar d'ofici, o bé les parts poden ser qui reclamin adoptar-ne les conseqüències. Probablement, els investigats demanaran l'arxivament de la causa.

Dubtes sobre la declaració

Puigdemont ja va explicar que vinculava el seu retorn a Catalunya a les possibilitats de poder ser escollit president. La magistrada Polo és conscient que el cap de files de Junts i el diputat d'ERC són a l'estranger i per això activa el mecanisme per saber on són. Ara bé, no concreta els detalls d'aquesta declaració per videoconferència. Demanarà que sigui en una seu judicial espanyola? En una d'un país estranger? "Per fer les compareixences es proposen entre els dies 17 i 21 de juny del 2014, i es fixarà la data amb posterioritat, de comú acord entre l'estat requeridor i el requerit", diu a la resolució.

D'entrada, els països interpel·lats haurien d'assumir aquesta petició, localitzar els investigats i comunicar-los la diligència. Caldrà veure, però, si Suïssa hi col·laborarà. Fa mesos el jutge Manuel García-Castellón ja va reclamar al país el parador de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i el del mateix Wagensberg, però Suïssa no va atendre la sol·licitud perquè sospitava que la causa per la qual es persegueix els imputats independentistes té un caràcter polític. En segon lloc, els mateixos implicats haurien de decidir si volen presentar-se a declarar o no acaten la citació judicial. En aquest supòsit, s'obriria un procés en què Polo els tornaria a reclamar i si constatés que no volen col·laborar, els podria declarar en rebel·lia, que és la situació en què es troba Puigdemont en la causa del Procés davant el magistrat Pablo Llarena. Aleshores podrien dictar-se ordres de detenció.

Una causa "viciada políticament"

En una atenció als mitjans al Senat, després de comparèixer a la comissió de comunitats autònomes, Pere Aragonès ha afirmat que "el problema no és una part del procediment, si hi ha una declaració o una altra", sinó que la causa del Tsunami està "viciada políticament", informa Andrea Zamorano. "Aprofito l'avinentesa per denunciar una vegada més com des de determinada cúpula judicial s'intervé políticament utilitzant un fet delictiu tan greu com és el terrorisme", ha afirmat el president de la Generalitat, argumentant que atribuir-ho a les protestes del 2019 és "faltar a la veritat".

stats