Tribunals
Política 28/07/2022

El jutge del cas Pegasus cita Marlaska i Robles i demana desclassificar informació

Calama ja va prendre declaració al ministre Bolaños i a l'exdirectora del CNI Paz Esteban en el marc de la causa a l'Audiència Nacional

3 min
El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

MadridNou moviment en la investigació del cas Pegasus. El jutge de l'Audiència Nacional que s'encarrega del cas Pegasus, José Luis Calama, ha citat a declarar com a testimonis el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, en el marc de la causa que té oberta per l'espionatge als mòbils dels dos ministres citats però també del president espanyol, Pedro Sánchez, i del titular d'Agricultura, José Luis Planas. El magistrat no ha fet pública cap data per a aquestes dues declaracions, segons es desprèn del comunicat difós aquest dijous per l'Audiència Nacional, però el que sí que ha reclamat a la Moncloa és desclassificar informació reservada, una petició que Calama no havia fet fins ara.

El jutge ja va citar a declarar el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, el 5 de juliol, que es va acollir al seu dret a prestar declaració per escrit. El tribunal li va enviar les preguntes el 13 de juliol i li va donar un termini de tres dies per enviar les respostes. De fet, en el comunicat del tribunal s'explica que el jutge ha acordat les noves diligències després d'escoltar les declaracions de l'exdirectora del CNI Paz Esteban, un dels funcionaris de l'organisme que va firmar els informes preliminars annexos a les denúncies de l'Advocacia de l'Estat i al ministre Bolaños.

"Facilitarem tota la informació"

A banda de les declaracions de Marlaska i Robles, José Luis Calama ha decidit demanar un suplicatori al consell de ministres per desclassificar "els assumptes, actes, documents, informacions, dades i objectes" que són "secrets o reservats" i que puguin veure's "afectats" per aquests testimonis, en referència als dos ministres. El 6 de juliol Calama ja va demanar al CNI que conservés els abocaments d'informació dels seus telèfons mòbils. Fins ara, però, no havia demanat desclassificar documents per aclarir qui hi ha darrere d'aquest espionatge. Bolaños ha assegurat que el govern espanyol ja està facilitant a l'Audiència Nacional "tota la informació" de què disposa sobre el cas. "Som els primers interessats que se sàpiga la veritat i, per tant, té la nostra absoluta col·laboració i facilitarem tota la informació", ha dit des de Palma.

A principis de juny, Calama va aixecar el secret de sumari i també va demanar una comissió rogatòria a Israel per interrogar l'empresa NSO, que comercialitza el software Pegasus. El jutge va obrir aquesta investigació arran d'una denúncia de l'Advocacia de l'Estat just el mateix dia que el govern espanyol va fer públic l'espionatge als mòbils de Sánchez i Robles. Arran del Catalangate, la Moncloa va encarregar al Centre Criptològic Nacional (CERT) investigar si els telèfons dels membres del govern espanyol havien estat espiats. El resultat va ser que el programa Pegasus havia entrat als mòbils de Sánchez, Marlaska, Robles i ho havien intentat amb el de Planas.

El que indaga Calama, però, no té res a veure amb el Catalangate. De fet, el magistrat ha rebutjat diverses vegades que la Generalitat es personés en la causa, perquè considera que no hi poden ser persones jurídiques públiques, com ho és el Govern. En aquest sentit, contrasta la velocitat amb què l'Audiència Nacional està abordant la investigació sobre aquest cas d'espionatge amb la que hi ha oberta a Barcelona en diversos jutjats per indagar sobre el Catalangate. El jutge Calama ha practicat el doble de diligències que els magistrats que porten el cas a la capital catalana, que per ara només han decidit admetre a tràmit, de manera parcial, les querelles presentades per Òmnium Cultural i l'advocat Andreu Van den Eynde. A banda, un jutjat de Madrid també va admetre una part de la querella del lletrat Gonzalo Boye.

stats