Justícia Europea
Política 31/01/2023

El TJUE dona la raó parcialment a Llarena però introdueix excepcions per denegar l'extradició

Luxemburg avala rebutjar l'entrega de Puigdemont si s'acredita la vulneració de drets d'un grup "objectivament identificable"

3 min
Carles Puigdemont, Toni Comín i Lluís Puig sortint d'un jutjat en una imatge del desembre del 2019.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha resolt aquest dimarts el matí una qüestió clau per al futur dels exiliats: ha marcat el terreny de joc sobre les euroordres que pot emetre el jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena i el marge dels estats membres de la Unió Europea per rebutjar-les. I, en aquest sentit, ha conclòs que Bèlgica no podia denegar l'extradició de l'exconseller Lluís Puig per manca de competència del Tribunal Suprem sense sol·licitar abans més informació a Espanya. Ara bé, sí que es pot negar a l'entrega si acredita de forma "precisa" que hi ha risc de vulneració de drets fonamentals per una deficiència generalitzada del sistema judicial o perquè demostra que la persona que es reclama pertany a un "grup" en concret a qui no hi ha garantia de tutela judicial efectiva a Espanya.

Aquestes conclusions no només afecten a l'exconseller Puig sinó que de retruc tots els exiliats dins el sistema d'euroordres: l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí -la secretària general d'ERC, Marta Rovira, no està afectada perquè és a Suïssa i està fora de la UE-.

Què va dir l'advocat general?

El pronunciament de la sala arriba després que el juliol passat emetés la seva opinió l'advocat general, Jean Richard de la Tour, jurista francès, que es va alinear amb les tesis de Llarena. El seu veredicte –que acostuma a seguir la sala del tribunal, però no en tots els casos– va consistir en dir que els tribunals belgues no podien rebutjar l'entrega de Puig per risc de vulneració de drets fonamentals sense demostrar "deficiències sistèmiques" en el sistema de dret espanyol d'acord amb "dades objectives, fiables, precises i degudament actualitzades". De fet, fins i tot qüestionava que un estat de la UE, en aquest cas Bèlgica, en una situació judicial concreta pugui provar aquestes deficiències, ja que seria una "expressió d'una desconfiança cap als tribunals" de l'estat membre que emet l'euroordre que no concordaria amb el principi de cooperació mútua dins la Unió. Unes conclusions que laminen una de les línies de defensa més importants de l'exili.

Qui afecta?

El pronunciament del TJUE afecta de manera directa l'exconseller de Cultura Lluís Puig –ja que aquesta carpeta es va obrir arran de la denegació a Bèlgica de la seva extradició–, però per extensió també té un impacte directe sobre l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, perquè també estan subjectes al sistema d'euroordres. Està en una situació diferent, en canvi, la secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, que és a Suïssa i està fora de la Unió Europea. En aquest sentit, el que decideixi el TJUE sobre Puig també valdrà per a les eventuals euroordres contra l'expresident i la resta.

La immunitat, encara pendent

Ara bé, a diferència de l'exconseller Puig, que en funció del que decideixi el TJUE podria veure's de nou embolicat en un altre procés d'extradició –i, per tant, amb el risc de ser entregat–, Puigdemont està en una situació per ara diferent. L'expresident, així com Comín i Ponsatí, tenen immunitat perquè són eurodiputats i fins que no es resolgui si la poden mantenir (o no) no se'ls pot obrir cap nou procés d'extradició. El mateix Llarena ja ha dit que fins que no es resolguin totes les carpetes de Luxemburg no emetrà noves euroordres contra aquests tres dirigents.

Fonts de la defensa de Puigdemont calculen que el cas de la immunitat, que dirimeix el Tribunal General de la Unió Europea, pot estar enllestit al març. A parer seu, és on Puigdemont es juga més: si Luxemburg li donés la raó en això –en detriment del Parlament Europeu, que va acceptar el suplicatori del Suprem– quedaria blindat de possibles extradicions i fins i tot es podria plantejar tornar a Espanya sense risc de ser detingut.

Com afecta la reforma del Codi Penal?

En el cas de les qüestions prejudicials que s’han de resoldre aquest dimarts, la reforma recent del Codi Penal –pactada entre Esquerra i el PSOE– no té un efecte directe en el pronunciament de la sala. Però sí que en té un d’indirecte: el TJUE respondrà si Pablo Llarena pot emetre noves euroordres, que ja ha dit que vol dictar arran de la reforma legislativa.

Què diu sobre això la defensa de Puigdemont? Que un mateix ciutadà no pot ser perseguit de manera reiterada pels mateixos fets i que, en tot cas, interpreta que per emetre qualsevol nova euroordre Llarena haurà de passar pel Parlament Europeu. És a dir, consideren que com que demanaria Puigdemont i la resta d'eurodiputats per delictes diferents –malversació i desobediència– als que ho va fer després de la sentència el 2019 –sedició i malversació– cal que l'Eurocambra aprovi un suplicatori de nou i torni a començar el procés. Una tesi que ara per ara no comparteixen al Tribunal Suprem.

stats