NEGOCIS DELS EXPOLÍTICS
Política 29/10/2014

Aznar va pactar una comissió de l'1% per aconseguir adjudicacions per valor de 950 milions a Líbia, segons Eldiario.es

L'operació firmada el 2010 amb Befesa preveia que l'expresident espanyol s'endugués fins a sis milions d'euros, però l'operació militar que va derrocar El Gadafi va truncar-la

Ara
2 min
Aznar i Gaddafi, amb el cavall que el líder libi va regalar al president espanyol, l'any 2003 / EFE

BarcelonaL'expresident del govern espanyol José María Aznar va pactar una comissió de l'1% per assessorar Befesa, una filial del grup Abengoa, per aconseguir adjudicacions per valor de 950 milions d'euros a Líbia. El contracte es va firmar el 8 de setembre del 2010, quan l'ara president d'honor del PP i president de la FAES ja no tenia responsabilitats públiques, segons informa Eldiario.es, que ha tingut accés a tota la documentació. A més, la intervenció militar internacional que va derrocar Muamar el Gadafi uns mesos més tard va impedir que l'operació es pogués concretar, tot i que Aznar va cobrar un avançament dels diners.

En concret, Befesa és una empresa "dedicada a la construcció de dessaladores, depuradores i altres obres públiques mediambientals", segons el mitjà digital, que explica que estava interessada a "aconseguir les adjudicacions de quatre grans dessaladores que volia construir el ministeri de Serveis Públics de Líbia: a Tobruk, Misurata, Sirt i Yarafa". Per aconseguir-les, la filial va contractar Aznar com a intermediari, ja que el considerava que era "una persona amb reputada experiència en el mercat internacional i en particular, el libi", amb "coneixement de les institucions públiques, així com de la legislació local reguladora de les ofertes, programes de promoció pública privada i concursos públics".

En concret, el contracte detallava que l'expresident espanyol tindria dret a una comissió de l'1% de fins als 250 milions d'euros adjudicats. A partir d'aquest punt, la comissió es reduiria al 0,5%. Així, si Aznar hagués aconseguit per a Befesa els 950 milions totals en adjudicacions, ell s'hauria endut sis milions d'euros en comissions. A banda, el dirigent del PP va fixar un 0,25% addicional si la gestió de les infraestructures també s'incloïa en el contracte, a més de la construcció. Aquesta quantitat es rebria durant els primers cinc anys del manteniment de les instal·lacions. Així mateix, Befesa va avançar 100.000 euros més IVA a Aznar per aquesta feina que va quedar truncada, i els va cobrar el 13 de setembre del 2010.

Aznar va ser el primer líder occidental a visitar Gadafi a Trípoli després que l'ONU aixequés les seves sancions a Líbia. Gadafi va regalar-li, en la visita del 2003, un cavall de raça àrab anomenat "El Llamp del Líder", com a prova de les bones relacions entre tots dos mandataris.

stats