AVORTAMENT
Política 13/02/2014

El parlament extremeny reclama aturar la llei de l'avortament a petició del PP

La cambra autonòmica també aprova un text del PSOE que aposta per retirar la reforma, tot i que amb el rebuig dels populars

Efe
3 min

MèridaEl ple del parlament d'Extremadura ha aprovat aquest dijous una proposta del PP en què es demana al govern espanyol que paralitzi la reforma de la llei de l'avortament fins que s'obri "un procés de diàleg" amb altres forces polítiques que condueixi a una regulació de la interrupció voluntària de l'embaràs "consensuada". Tot i que la votació ha estat secreta, a petició del PP, la proposta dels populars ha comptat amb el suport dels seus 32 diputats i els 3 d'IU, mentre que els 28 del PSOE hi han votat en contra i els 2 de PREX-CREX en blanc, tal com han confirmat en roda de premsa posterior els grups parlamentaris.

Es dóna la circumstància que el parlament extremeny també ha aprovat, aquest cop amb els vots en contra del PP, una proposta de pronunciament del PSOE que reclama la retirada de l'avantprojecte de llei, que ha sortit endavant amb els 33 vots a favor els socialistes, IU i PREX-CREX. No obstant això, la formació regionalista, que fins a l'últim moment no ha revelat el sentit del seu vot, no ha intervingut en el debat de les iniciatives en protesta perquè, segons la seva opinió, s'ha incomplert el reglament de la cambra en traslladar una proposta seva al pròxim ple per debatre en aquest les dues sobre l'avortament.

El debat d'aquestes dues propostes ha arribat al ple un mes després que no s'aconseguís consensuar una declaració institucional de la cambra en la qual se sol·licitava la paralització de la reforma fins a arribar al consens. Llavors, el PSOE, que no va aconseguir tirar endavant la seva pròpia proposta davant l'absència d'un dels seus diputats que havia estat expulsat de l'hemicicle, va anunciar que tornaria a presentar-la, mentre que el PP va registrar la iniciativa aprovada en aquesta sessió i que fa seus els plantejaments de la "frustrada" declaració.

La proposta del PP aprovada advoca per una regulació de l'avortament que vagi d'acord amb la "societat plural i secularitzada" d'avui, i d'acord amb les legislacions dels països de l'entorn. Assenyala que s'ha de garantir la seguretat jurídica de les dones i la prevenció contra els embarassos no desitjats, i demana la combinació real dels terminis amb la regulació de determinats supòsits com malformacions, embaràs de menors o violacions.

Retrets entre el PP i el PSOE

En la seva respectiva al·locució, el PSOE i el PP s'han acusat mútuament de convidar a un fals consens, ja que cap ha donat suport a la iniciativa de l'altre partit, i IU ha retret als dos fer d'aquesta qüestió un "debat electoralista". La portaveu popular Francisca Rosa ha demanat al PSOE que "no es plegui als mandats de Rubalcaba", alhora que creu que votant en contra el PSOE demostra que "només li interessa avivar un debat per remuntar el resultat de les enquestes electorals". Rosa ha considerat que, amb la seva petició de retirar la reforma i mantenir la llei del 2010, el PSOE posa de manifest que únicament reconeix la democràcia representativa quan governa.

Per la seva banda, el portaveu socialista Valentín García ha rebutjat l'oferiment de consens del PP justificant que no "posar un pal·li" al president extremeny, José Antonio Monago, perquè "vagi a Madrid simular una realitat fictícia". En aquest sentit, ha criticat als populars que utilitzin el consens per fer "propaganda i demagògia" i ha sol·licitat a Monago que digui obertament "si està a favor de llevar-li el dret de decidir lliurement a les dones".

L'únic grup que ha donat suport a les dues iniciatives ha estat el d'IU perquè existeix en ambdues "un marc comú: el rebuig a la llei de Gallardón" i que no se segueixi tramitant, encara que és partidari de portar a terme una reforma però que suposi una ampliació dels drets reconeguts en la del 2010.

stats