Jordi Pujol, fora de perill, queda en observació per si pateix seqüeles

Després de l'ictus, l'equip mèdic explica que el que més preocupa són els efectes en la parla

3 min

BarcelonaL'expresident de la Generalitat Jordi Pujol està fora de perill vital, "conscient" i en "observació" a la unitat d'ictus de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona, tal com ha explicat en roda de premsa aquest dimarts al migdia l'equip mèdic que l'ha tractat. El doctor Albert Lleó, director del servei de neurologia del centre, ha exposat que al llarg de la jornada se li farà un altre TAC cranial per valorar si hi ha seqüeles cerebrals després de la intervenció feta dilluns a la tarda, quan va ingressar derivat per dificultats en la parla. Ara estarà en observació entre 24 i 48 hores per determinar el seu estat, ja que ara mateix continua sota els efectes dels sedants i no es pot determinar si la zona del cervell afectada es podrà recuperar del tot.

L'hospital ha informat que se li ha practicat un "tractament endovascular per eliminar l'obstrucció" de l'artèria cerebral, que va consistir en l'extracció mecànica per via de l'artèria femoral del trombe per aspiració: "Es va diagnosticar a temps per administrar el tractament necessari", ha assegurat l'equip mèdic de Sant Pau. També ha aclarit que es va aplicar aquest tractament a Pujol malgrat els seus 92 anys pel seu estat "vital" previ: "Estava en bones condicions". Una decisió que va avalar també la família tot i els "riscos" que implicava la intervenció.

El doctor Joan Martí-Fàbregas, director de la unitat d'ictus, ha admès que a aquesta edat hi pot haver complicacions arran d'aquesta intervenció, però ha volgut remarcar que el tractament va ser tècnicament exitós. En aquest sentit, ha pronosticat que es pot recuperar del tot o en part del dèficit de llenguatge, ja que per ara ha pogut reconèixer els seus fills, que l'acompanyen a l'hospital, després de despertar-se.

Jordi Pujol durant una entrevista el gener del 2011.

Actuació a temps

Pujol va presentar dificultats en el llenguatge ahir dilluns a les 11 del matí i la seva família va decidir portar-lo a l'Hospital de Barcelona, on li van fer una primera observació. Davant dels símptomes que presentava, es va diagnosticar un ictus i se'l va traslladar a les cinc de la tarda a l'Hospital Sant Pau, més experimentat en el tractament d'aquests casos en persones grans. Després de fer-li un TAC cranial, es va detectar que hi havia una obstrucció a l'artèria cerebral mitjana esquerra i com que eren les primeres vuit hores d'aparició dels símptomes, l'equip mèdic va decidir conjuntament amb la família intervenir a través d'un tractament endovascular per eliminar el trombe, han explicat els metges.

Expectació mediàtica al voltant de l'Hospital de Sant Pau arran de l'ingrés de l'expresident Pujol.

Just divendres a la tarda Pujol va concedir una entrevista a 'El suplement' de Catalunya Ràdio, arran de la mort de la reina d'Anglaterra, Elisabet II, que es va emetre dissabte el matí. En aquesta conversa, en què va fer un diagnòstic sobre la situació del Regne Unit, l'expresident de la Generalitat també es va obrir a parlar del seu llegat polític després de la confessió que va fer el 25 de juliol del 2014 sobre els diners que tenia a l'estranger i de com afrontava la possibilitat de morir. El seu llegat va admetre que li "preocupava" molt, mentre que va treure ferro a la mort per "inevitable". De fet, no li va faltar un toc d'humor i l'habilitat per escapolir-se de les preguntes: va deixar anar un "això no toca" quan se li va preguntar sobre el judici de la família Pujol encara pendent a l'Audiència Nacional, i també va evitar pronunciar-se sobre com creu que se'l recordarà: "El dia que em mori li podrà fer una entrevista a algú i preguntar-l'hi. Però no m'he mort encara", va dir, i va afegir que la mort la té present però no s'hi obsessiona. Després d'un ictus i un tractament complicat, la seva vida no perilla.

stats