Política 29/06/2020

El PSIB calcula que l'Ingrés Mínim Vital pot beneficiar fins a 14.000 balears

El PP i Ciutadans votaran a favor del decret d'ajudes socials del Govern, però volen que es tramiti com a projecte de llei

K. O.
2 min
Vista de diversos terrats a Palma.

PalmaEl nou Ingrés Mínim Vital (IMV) del govern espanyol arribarà a beneficiar 14.000 balears, segons ha explicat la portaveu parlamentària del PSIB, Silvia Cano, durant una roda de premsa, i el juny l'ajuda ja haurà beneficiat 2.200 illencs. Dimarts el Parlament debatrà el decret llei aprovat pel Consell de Govern per adaptar les prestacions de la Renda Social Garantida (Resoga) i adaptar-les a les de l'IMV de l'Estat. A partir d'ara, les quanties de la renda autonòmica s'equiparen a les de l'estatal i s'actualitzaran d'acord amb la seva evolució. El PP i Ciutadans hi votaran a favor, però demanaran que es tramiti com a projecte de llei.

Cano ha comentat que amb l'adaptació les ajudes arribaran a més persones vulnerables, perquè la normativa autonòmica amplia els perfils dels qui poden sol·licitar la subvenció i elimina requisits. L'aprovació del decret suposarà establir "la xarxa més gran de protecció" social que hi ha hagut a les Balears, segons ha dit la portaveu. Les 2.200 persones que rebran aquest mes l'Ingrés Mínim Vital augmentaran fins a les 14.000 quan s'hagi adaptat del tot la Resoga i la resta de prestacions socials que regula el decret llei.

D'altra banda, la Conselleria d'Afers Socials del Govern balear calcula que unes 3.490 persones de les Illes poden tenir accés a l'IMV del govern espanyol abans de setembre perquè que són les que ja perceben la Resoga o la Renda Mínima d'Inserció. Per tal que els subsidis comencin a arribar abans del 31 d'agost, l'Executiu ha contractat 26 auxiliars administratius que començaran a ajudar amb els procediments a partir d'aquest dilluns.

El president del PP balear, Biel Company, i la portaveu parlamentària de Ciutadans, Patrícia Guasp, han assegurat que les dues formacions votaran a favor del decret d'ajudes socials aquest dimarts però ambdós han dit que demanaran que es tramiti com a projecte de llei. Company ha criticat que el decret "envaeixi" competències dels consells insulars i que s'hagi tirat endavant sense consens, almenys en el cas d'Eivissa. També ha comentat que la normativa té 87 articles i 10 disposicions, i que modifica tot el sistema actual d'ajudes de protecció social: "S'hauria de tramitar com a projecte de llei", ha reivindicat, i ha criticat, a més, que l'Executiu balear "governi a cop de decret".

D'altra banda, la portaveu d'Unides Podem, Esperança Sans, ha assegurat que el nou decret duu l'ADN del seu partit. "Després de molts anys hem aconseguit fer realitat una renda mínima per a les persones o famílies que no tenen ingressos o que quasi no en tenen", segons ha afirmat. "El cost de vida de les Balears és superior a la resta de comunitats autònomes", ha dit, i per això l'aplicació del nou decret és "una bona notícia" que permetrà donar ajudes a les persones que no es puguin adherir a l'Ingrés Mínim Vital i prestacions no contributives.

stats