La mort d'Elisabet II
Política 13/09/2022

Incomoditat al govern espanyol per la presència de Joan Carles I al funeral d'Elisabet II

Unides Podem censura que el Regne Unit hagi convidat "un delinqüent fugat"

2 min
La portaveu de la Moncloa, Isabel Rodríguez, en roda de premsa

MadridJoan Carles I i Sofia seran al funeral d'Elisabet II dilluns que ve. Serà la primera vegada des de principis del 2020 que el rei emèrit i el seu fill, i actual monarca espanyol, Felip VI, coincidiran en un acte públic. La imatge no agrada, i va en detriment de l'estratègia de distanciament entre pare i fill que han teixit la casa reial i el govern espanyol coordinadament per intentar preservar la monarquia dels casos de corrupció que han afectat Joan Carles I. Per això aquest dimarts l'executiu espanyol s'ha intentat desmarcar de la decisió de l'exmonarca d'assistir a l'enterrament d'Elisabet II. "El nostre país estarà representant per Felip VI", ha afirmat la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez. Una manera de dir que Joan Carles I no representa Espanya.

Rodríguez no ha volgut anar més enllà en la valoració i ha emmarcat la decisió del rei emèrit com una resposta a una "invitació privada". Tampoc l'ha volgut valorar el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, tot i que sí que ha dit: "No sé si la casa reial [espanyola] estarà gaire contenta amb aquesta decisió". La incomoditat de la Moncloa i també de la casa reial amb la imatge conjunta entre pare i fill és evident, però ara per ara la Zarzuela no avança si els dos monarques s'asseuran de costat i s'escuden en el protocol que dissenyi el Regne Unit.

Crítiques dels socis

Sigui com sigui, el seu soci de govern a l'Estat, Unides Podem, ha aprofitat per tornar a carregar contra la monarquia. El seu portaveu al Congrés, Pablo Echenique, ha criticat que l'emèrit assisteixi al funeral, però també ha anat un pas més enllà i ha apuntat al Regne Unit. "Convidar un delinqüent fugit a un funeral d'estat deixa clar el que significa la monarquia al Regne Unit", ha afirmat en roda de premsa a la cambra baixa. S'hi han afegit també els socis de l'executiu espanyol, com ara ERC. "Tant de bo tingués una estona per anar a declarar a Londres pel presumpte assetjament", ha dit el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, en referència a la causa que té oberta relacionada amb la seva examant Corinna Larsen. Junts, per la seva banda, ha registrat una bateria de preguntes dirigides al govern espanyol en què li pregunten com viatjarà el rei emèrit i qui ho finançarà. Precisament aquestes dues preguntes les ha deixat sense respondre Isabel Rodríguez aquest dimarts en la roda de premsa després del consell de ministres.

No pensa el mateix la triple dreta. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, considera que és "oportú, adequat i lògic" que Joan Carles I vagi al funeral, mentre que Ciutadans s'ha limitat a dir que es tracta d'una visita "privada i familiar". Per a Vox, que el rei emèrit sigui al funeral d'Elisabet II és "el més natural" perquè estan "emparentats".

stats