Illa proposa Eva Granados per presidir el Parlament de Catalunya

El socialista assenyala Alícia Romero com a nova portaveu de grup

3 min
Eva Granados en una imatge d'arxiu

El cap de llista del PSC, Salvador Illa, ha proposat aquest matí en la primera reunió del grup parlamentari sorgit del 14-F que sigui Eva Granados qui es postuli per presidir el Parlament. La seva número dos el 14-F és la "dona d'esquerres" que fa dies que anuncia que vol situar en un lloc preeminent a la mesa. El socialista va explicar que, com a primera força de la cambra, treballaria per presidir aquest òrgan, encara que, amb la calculadora a la mà, la majoria absoluta independentista té gairebé assegurades, si actua amb unitat, tant la presidència com la vicepresidència primera del Parlament, i el més probable és que el PSC s'hagi de conformar amb la vicepresidència segona i un secretari.

La decisió de situar Granados com a peça clau a l'òrgan implica també un canvi de seients al grup. Tal com ha avançat Efe, Illa ha plantejat que sigui la diputada Alícia Romero qui assumeixi el càrrec de portaveu del grup parlamentari socialista que en les dues últimes legislatures havia ocupat Granados, mentre que com a portaveu adjunt se situaria Raúl Moreno, en substitució de Ferran Pedret, que ara passaria a ser secretari de la mesa. El líder socialista deixa en aquestes mans la responsabilitat de defensar a la cambra l'etapa de "diàleg dins la llei" que va prometre durant la campanya i que aquest matí ha tornat a reivindicar. Amb Vox a l'extrema dreta i el PP i Ciutadans competint per jugar un rol al Parlament, Illa defensa exercir una oposició menys polaritzada que en l'anterior legislatura –quan Cs marcava el compàs– i arribar a consensos amb altres partits. "El 14-F és un canvi de rasant en la política catalana –ha assegurat–. El canvi és irreversible, i insistir en fórmules fracassades, en fórmules divisives, no té recorregut".

Per la seva banda, Granados, que és diputada des del 2010, ha encarnat en les dues últimes legislatures els xocs del PSC amb l'independentisme. Des de la mesa del Parlament, la socialista serà la primera alertadora en cas que l'admissió d'algunes iniciatives tensi les costures dels límits imposats pel Tribunal Constitucional. Els quatre diputats que Illa ha assenyalat en la primera reunió del grup parlamentari (Granados, Romero, Pedret i Moreno) són també els que han conformat la taula de negociació amb la resta de partits per conformar una investidura, i que ahir es van reunir amb En Comú Podem. El cap de llista del PSC conforma d'aquesta manera el que serà el seu pinyol dur en aquesta legislatura.

Des del període 2010-2012 que el PSC no tenia una vicepresidència a la cambra. Aleshores també va ser la segona, que va ocupar Higini Clotas en la seva última legislatura al Parlament. Mentre que l'única vegada que el PSC ha tingut la presidència del Parlament va ser entre el 1995 i el 1999, amb Joan Reventós, aprofitant que la CiU de Jordi Pujol havia perdut la majoria absoluta i gràcies a un pacte entre tots els partits de l'oposició. La formació malda ara per accedir a alguna quota de poder fent valer la seva majoria en vots a les urnes. Però els 33 escons de què disposa no són suficients, i els partits independentistes van vetar pactes amb el PSC per escrit abans de les eleccions. Illa va assegurar que parlaria amb tots els grups excepte amb Vox, amb qui manté un cordó sanitari. De fet, els socialistes van proposar aquest dimecres un acord entre els grups per barrar l'accés a l'extrema dreta a la mesa del Parlament.

stats