Política 26/11/2020

El govern espanyol encarrila un acord per allargar la prohibició dels desnonaments

La mesura afectarà a famílies vulnerables abans de la pandèmia i inclou el tall de subministraments

Ot Serra
2 min
El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, en comissió

Madrid"Espero que no triguem més de dues setmanes". El vicepresident segon, Pablo Iglesias, ha expressat el desig que en un màxim de quinze dies el govern espanyol presenti una mesura per allargar la prohibició de desnonar. Ara arriba fins al 31 de gener, però es treballa perquè com a mínim cobreixi tots els mesos que pot durar l'estat d'alarma, fins al maig. L'objectiu és "evitar els desnonaments sense alternativa habitacional de les persones vulnerables", ha dit Iglesias. "Estem treballant amb el ministeri de Transports i Agenda Urbana per tenir la llista com més aviat millor", ha afegit el líder de Podem, però no ha concretat més.

L'entorn del ministre José Luis Ábalos confirma que l'acord es produirà els pròxims dies, abans de finals d'any segur. Aquest mateix dijous s'ha celebrat una reunió entre el secretari general d'habitatge David Lucas i la secretària d'estat d'agenda 2030, Ione Belarra, en què han abordat detalls de la mesura. La prohibició de desnonar afectarà a famílies que ja eren vulnerables abans de la pandèmia i inclourà també que no se'ls pugui tallar els subministraments. Es vol vehicular a través dels serveis socials: que siguin aquests els que, prèvia sol·licitud del jutge, determinin que la llar en qüestió reuneix les condicions de vulnerabilitat.

La polèmica esmena de Podem, ERC i Bildu

L'executiu espanyol ha viscut tensions els últims dies per aquesta qüestió, després que la setmana passada Unides Podem sorprengués presentant una esmena als pressupostos de la mà d'Esquerra i EH Bildu per estendre la prohibició dels desnonaments fins al 2023 arran de la crisi del coronavirus. El president, Pedro Sánchez, i el líder de Podem van acostar posicions en la seva tradicional reunió dels dilluns i el ministre d'Agenda Urbana, José Luis Ábalos, va anunciar que al llarg de la setmana es treballaria en un nou decret. El secretari d'organització del PSOE va assegurar que es tractaria amb la "sensibilitat que mereix" el tema, mirant de rebaixar el rèdit que el partit lila pugui intentar obtenir amb aquesta mesura. L'endemà, dimarts, la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, va manifestar que "no hi havia cap discrepància" al consell de ministres però va deixar clar que no tenia sentit regular-ho via els pressupostos, sinó que s'havia de fer a banda.

L'esmena no s'ha debatut aquesta setmana al Congrés i els diferents portaveus que la van proposar l'han volgut mantenir "viva", com el líder d'ERC, Gabriel Rufián, que tanmateix va assenyalar que el més important no és que s'aprovi el text parlamentari sinó que s'executi el que s'hi demana. En principi, la intenció del govern central no és satisfer l'aspiració d'allargar la prohibició dels desnonaments fins al 2023, de manera que la iniciativa no es retiraria per visualitzar que es pot anar més enllà.

Iglesias ja havia dit a principis de novembre que demanaria a dins del govern la prohibició de tots els desnonaments sense alternativa habitacional, incloent-hi els d'alguns pisos ocupats. Al llarg dels últims dies s'han viscut escenes de famílies amb menors al carrer, i Ábalos va expressar la seva "preocupació", alhora que assenyalava que la normativa implementada actualment no cobria els casos d'ocupacions. Podem també pressiona per paralitzar el tall dels subministraments i que les ajudes no només afectin casos provocats directament pel coronavirus, sinó també llars que ja estiguessin en una situació vulnerable abans de la pandèmia.

stats