Política 04/03/2019

Ximo Puig avança les eleccions al Parlament valencià al 28-A amb l'oposició de Compromís

La decisió trenca un govern de coalició que s'havia mantingut fins ara cohesionat i estable

Daniel Martín
3 min
Ximo Puig durant la seva compareixença al Palau de la Generalitat Valenciana

ValènciaEl govern valencià ha acordat aquesta tarda l'avançament de les eleccions a les Corts al pròxim 28 d'abril per fer-les coincidir amb els comicis estatals. La mesura, impulsada pel president, Ximo Puig, ha estat aprovada amb l'oposició de Compromís i obra una escletxa entre les dues formacions que podria dificultar la reedició del pacte de govern, sempre que els resultats ho permetessin.

De fet, i segons ha explicat una visiblement enfadada vicepresidenta, Mónica Oltra, la mesura ha tirat endavant gràcies al vot de qualitat del cap del Consell i després d'un empat a cinc entre els consellers designats pel PSPV i Compromís, cosa que inicialment havia negat Ximo Puig en afirmar que l'acord no s'havia votat.

En ser preguntada per aquesta contradicció, Oltra ha explicat que no entén com el cap del Consell ha negat aquest fet. "No sé com es pot dir que no hem votat, quan jo he manifestat l'oposició del cinc consellers de Compromís i he remarcat que per acordar l'avançament electoral haurien d'utilitzar el vot de qualitat del president. Si consideren que això no és votar, ara mateix tornem al Palau i fem una votació a mà alçada", ha remarcat la líder del Consell. La dirigent de Compromís ha lamentat que el govern del Botànic hagi aprovat 5.746 decisions per unanimitat i que la d'avui hagi sigut "l'única" que no ha aconseguit el suport de tots els consellers.

Oltra també ha negat el principal argument adduït per Puig, com "la singularització de les eleccions valencianes". Per a la líder de Compromís, aquest objectiu no és compatible amb celebrar-les de la mà de les generals". "Creiem que la singularitat en aquest moment la dona fer-les de la mà de les municipals, unes eleccions que la proximitat".

"És una responsabilitat del president"

Ben diferent a la indignació que se sent entre les files de Compromís ha estat el sentiment de normalitat que ha volgut traslladar Ximo Puig. El cap del Consell ha defensat la seva decisió. "Tot i l'estima que ens mantenim els membres del Consell, cadascú té la seua visió i aquesta és una responsabilitat del president".

"L'estabilitat és molt important, però ara, de sobte [amb la convocatòria de les eleccions del 28-A] ha aparegut una oportunitat de visibilitzar el problema valencià que cal aprofitar. Soc conscient que dominarà el debat espanyol, però també hi haurà una mirada valenciana", ha afirmat Puig.

El president ha conclòs la seva intervenció explicant que ha decidit avançar les eleccions en defensa dels "interessos dels valencians" i ha encoratjat a participar en els comicis del 28-A. "Amb més participació es prenen decisions més sòlides", ha reblat.

Podem també desitja l'avançament electoral

Des del PSPV, i amb el suport de la direcció del PSOE, confirmat aquest matí pel secretari d'organització, José Luis Ábalos, defensen la necessitat d'avançar les eleccions per aprofitar la mobilització del 28-A i reclamen a Compromís que prioritzi l'objectiu de garantir una majoria d'esquerres més enllà de quins són els partits beneficiats. Els socialistes addueixen que les formacions progressistes només aconsegueixen un gran resultat si s'assoleix una alta participació, una mobilització que al PSPV creuen que no es produirà en la convocatòria del 26 de maig per l'esgotament de la ciutadania davant de dues cites electorals tan seguides.

Més amagat en el discurs del PSPV queda el seu desig d'aprofitar el ganxo electoral de Pedro Sánchez i l'anhel que molts valencians triïn la mateixa papereta en l'urna del Congrés de Diputats i les Corts Valencianes. Una il·lusió que també comparteixen a Podem, que, conscients que la seva força no es troba a la federació valenciana ni tampoc en la seva escassa implantació municipal, confien que la figura de Pablo Iglesias els ajudi a aturar la pèrdua de suports que pateixen des de fa mesos.

Notícia agredolça per al valencianisme polític

Com a conseqüència de l'avançament electoral, el País Valencià iniciarà, com ja fan la resta de nacionalitats històriques –Catalunya, el País Basc, Galícia i Andalusia–, un calendari electoral diferenciat de la resta d'autonomies. De fet, aquesta opció havia estat adduïda per Puig durant l'últim any de manera repetida per justificar un possible avançament electoral. Aquesta opció suposava atendre una de les reivindicacions tradicionals del valencianisme polític, que durant anys ha reclamat que es diferenciï el debat estatal de l'autonòmic. L'assoliment d'aquesta fita, però, s'ha convertit en una notícia agredolça per als nacionalistes valencians, que, per disposar d'unes eleccions diferenciades de la resta de comunitats autònomes a partir de la pròxima legislatura, aquest any hauran de demanar el vot en una campanya electoral en la qual els focus mediàtics estaran centrats en els debats i líders estatals. Qui més clar ha estat en verbalitzar aquesta contradicció ha estat l'alcalde de València i dirigent de Compromís, Joan Ribó, que ha lamentat que Ximo Puig avanci les eleccions autonòmiques per fer-les coincidir amb els comicis estatals. "És la pitjor aplicació del dret" del president, perquè en lloc de diferenciar-les "posa [les eleccions autonòmiques] junt a unes eleccions generals", ha conclòs Ribó.

stats