Política 14/12/2021

El Govern torna a controlar la Llei de fons europeus gràcies al vot del diputat de Formentera

El Pacte ha acceptat una proposta de Més per Menorca perquè es creï una comissió extraparlamentària amb representació dels consells insulars

2 min
El diputat socialista de Formentera, Antonio Sanz, aquest dimarts al ple del Parlament.

PalmaEls partits del Pacte han aconseguit tornar a controlar la tramitació del Decret 3/2021 de mesures extraordinàries i urgents per executar actuacions i projectes que s'han de finançar amb fons europeus, i que ha estat aprovat com a llei. El PSIB, Unides Podem i MÉS per Mallorca varen perdre influència sobre el procés en una comissió en què Més per Menorca va votar a favor d'una esmena del PP que deixava en mans del Parlament la supervisió dels fons europeus. El suport del diputat socialista de Formentera Antonio Sanz -que no assisteix a les comissions- aquest dimarts ha estat clau perquè el Pacte hagi sumat els vots necessaris perquè la proposta dels populars no hagi prosperat. La iniciativa cercava crear una comissió parlamentària de control dels fons europeus.

El Pacte, en canvi, ha aconseguit el suport de Més per Menorca per recuperar alguns articles que varen ser tombats en la mateixa comissió, com ara el que fa referència a la creació d'una oficina de planificació i coordinació d'inversions estratègiques dels fons europeus, que funciona des que es va aprovar el decret a l'abril. Un ens que per al PP i Ciutadans només serveix per "col·locar" polítics afins al Govern, camuflats com a caps de departament. Però el Pacte ha aconseguit el suport dels menorquinistes perquè han acceptat crear una comissió extraparlamentària amb representació dels consells insulars amb l'objectiu de supervisar els projectes finançats amb els fons europeus.

L'acord s'ha aconseguit després d'una aturada del ple de cinc minuts que s'ha perllongat gairebé mitja hora, fet que ha motivat que el portaveu del PP, Antoni Costa, s'hagi acostat a les bancades de l'esquerra a criticar-ho. De fet, el popular ha recrimintat que la tramitació del projecte de llei de fons europeus no ha servit per millorar la participació perquè el Pacte "no vol pactar res".

La portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, ha defensat la creació d'una comissió parlamentària proposada pel PP dient que els fons europeus s'han de gestionar des de l'àmbit tècnic i polític conjuntament. El representant d'El Pi, Josep Melià, també ha donat suport a la iniciativa dels populars, mentre que la diputada de Vox Idoia Ribas ha criticat la creació d'una conselleria nova per a la gestió dels fons.

D'altra banda, la diputada de MÉS per Mallorca Joana Aina Campomar ha defensat el projecte de llei perquè permetrà elaborar un pla estratègic sobre els fons europeus. La portaveu d'Unides Podem, Esperança Sans, ha assenyalat que les ajudes europees ajudaran a construir una economia més "resilient" i el diputat socialista Jordi Marí ha comentat que el Govern s'ha dotat d'una estructura per a la correcta execució dels fons europeus.

stats