Política 05/10/2021

El Govern reconeix que hi ha una ruta migratòria "estable" des d'Algèria

El PP reclama que les Illes siguin primera línia de frontera de la UE

3 min
Un vaixell de Salvament Marítim.

PalmaEl Govern ha reconegut que hi ha una ruta migratòria "estable" des d'Algèria fins a les Balears, segons ha manifestat als passadissos del Parlament la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago. L'arribada de migrants a les Illes ha estat un dels temes més importants del ple d'aquest dimarts, i el PP i Vox han demanat a la presidenta de l'Executiu, Francina Armengol, sobre la gestió d'aquesta situació. "La ruta d'Algèria és estable i ens hem dirigit a l'Estat per reforçar la presència de Salvament Marítim, per poder reaccionar amb rapidesa en cas de naufragi", ha comentat Santiago. Per la seva banda, el portaveu del PP, Toni Costa, ha reclamat durant la seva intervenció que les IIlles siguin considerades primera línia de frontera de la Unió Europea per a una gestió del flux migratori "eficient i humana".

Santiago ha repassat el recorregut que fan les persones que arriben de manera irregular a les Balears, la majoria de les quals volen partir cap a la Península per anar després a altres països europeus on solen tenir familiars o amics. De fet, de les 1.407 persones que arribaren a les Balears l'any passat, només dues hi varen quedar, segons ha remarcat Santiago. "Estan retinguts 72 hores per la Policia Nacional i després són lliures. Si hi ha places a la Península, se'n van. Si no, queden aquí fins que hi poden anar", ha explicat, i ha remarcat que la Creu Roja té 46 places per acollir aquestes persones i el Govern en té 40 més, si és necessari.

El PP i Vox pregunten a la presidenta

Tant PP com Vox han preguntat a Armengol per la gestió de l'arribada de migrants durant la sessió de control al Govern. A més de reclamar la consideració de les Balears com a primera línia de frontera exterior de la Unió Europea, Costa ha recordat que enguany ja han arribat 1.800 persones a les Illes i ha demanat a la presidenta que "s'abordi ja aquesta qüestió". "Les Balears han de ser primera línia de frontera de la UE per aconseguir que arribin recursos suficients per al control i la gestió de la migració", ha reivindicat Costa, a més de reclamar "una gestió coordinada amb els socis europeus" i "una gestió eficient i humana per evitar aquesta ruta migratòria".

Això sí, els populars s'han desmarcat del discurs de Vox, que Costa ha qualificat de "populista". "Entre els discursos populistes d'uns i el menfotisme de vostès hi ha un espai des d'on treballar amb rigor sobre un tema que preocupa els ciutadans", ha continuat el portaveu popular, qui ha criticat el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per "dir que no hi havia cap problema mentre els sindicats policials denunciaven un desbordament per manca de mitjans". Costa també ha retret al Govern que "mira cap a un altre costat" mentre "les màfies continuen traficant amb persones desesperades".

Per la seva banda, Vox no ha sortit dels mantres habituals de l'extrema dreta i ha acusat el Govern i Pedro Sánchez de fer un "efecte crida" amb les seves polítiques, a més de reclamar que es retirin els recursos que es donen a les ONG i es destinin a reforçar les fronteres.

En canvi, Armengol ha negat que s'hagués posat de perfil davant l'augment de l'arribada de migrants i ha recordat que el control de les fronteres és una competència de l'Estat. A més, la presidenta ha assenyalat que l'Executiu ha reclamat més recursos al govern espanyol. Armengol ha lamentat que l'extrema dreta faci "un discurs de l'odi, la mentida i la demagògia contra les persones migrants" i ha remarcat que "no són culpables" de res, sinó "víctimes".

A més, Armengol ha retret al PP que hagi fet "la mateixa pregunta que Vox" i ha demanat als populars que facin "una reflexió profunda". "Em preocuparia que utilitzàs aquesta qüestió per fer política de partit. Li demanaria que no ho fes", ha afegit.

stats