Política 08/11/2023

El Govern es reuneix amb el sector agrari de Menorca per potenciar-ne la rendibilitat

Joan Simonet ha anunciat que en els pròxims dies s'efectuarà el primer pagament de la bestreta de la PAC 2023

Iván Martín
2 min
La consellera Taltavull i el conseller Simonet a la roda de premsa.

MAÓEl conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural del Govern balear, Joan Simonet, s'ha reunit aquest dimecres amb el president del Consell de Menorca, Adolfo Vilafranca, i els representants de les principals patronals agràries amb el clar objectiu de conèixer les problemàtiques que denuncia el sector, però també per deixar clara la intenció de l'Executiu autonòmic que el camp "sigui més rendible".

Entre les qüestions que s'han abordat destaca la nova Política Agrària Comuna (PAC), la reforma de la Llei agrària, la gestió i agilització de les ajudes i la professionalització del sector primari. En aquest sentit, Simonet ha anunciat que en els pròxims dies es farà el primer pagament de la bestreta de la PAC 2023 i que "es tornaran a convocar les ajudes per a la neteja forestal per a la prevenció d'incendis, les de joves agricultors i les de paret seca".

Uns altres assumptes que s'han abordat han tingut a veure amb els projectes de regadius prevists a l'illa, com el de Sant Lluís i es Mercadal; les ajudes de minimis al transport per fer el sector més competitiu, així com la millora de la comercialització i promoció dels productes locals. Des de la Direcció de Qualitat Agroalimentària i Producte Local s'ha proposat el desenvolupament de les Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) de productes de Menorca com la carn i xulla, la mel de Menorca, la camamil·la i altres productes relacionats.

Per altra banda, ambdues institucions han abordat també la situació dels escorxadors de Menorca, que disposen d'ajudes anuals des del Govern per a la millora integral de les instal·lacions. En aquesta línia, s'han de definir "amb claredat i de la mà del sector ramader les prioritats i redactar els convenis", ha afirmat el conseller Joan Simonet.

stats