Llengua
Política 01/09/2023

El Govern no concreta si eliminarà el requisit de català a tota la funció pública

Segons l'acord del PP i Vox, desconèixer la llengua pròpia no ha de penalitzar els funcionaris

2 min
La nova Oficina d'Atenció a la Ciutadania

PalmaLa decisió del Govern de fulminar el requisit de català a la sanitat amenaça l'exigència de coneixement de la llengua pròpia a la resta de la funció pública. El portaveu de l'Executiu, Antoni Costa, no ha volgut concretar si estendrà la mesura, quan els periodistes li ho han demanat aquest divendres durant la roda de premsa posterior al Consell de Govern. "Ara mateix no s'actuarà en aquest sentit", ha dit. Amb tot, també ha evitat tancar la porta a posar fi a aquest requisit més endavant: "Ni es descarta ni es deixa de descartar". Costa ha fet equilibris al voltant de la qüestió, malgrat que el pacte de governabilitat amb Vox especifica que es farà el "desenvolupament normatiu necessari" per "garantir que el desconeixement del català no penalitzi l'accés a la funció pública".

El Govern va defensar l'eliminació del requisit lingüístic a la sanitat com un mecanisme per captar més metges i infermeres, ja que considera que el coneixement del català pot ser un element dissuasiu, encara que la consellera de Salut, Manuela García, va admetre –en una intervenció íntegra en castellà– que no tenia la "capacitat per mesurar" fins a quin punt pesava aquest factor o altres com l'accés a l'habitatge. De fet, la supressió de l'exigència del coneixement de la llengua pròpia en aquest àmbit es recull en un punt específic del pacte amb Vox referit a una estratègia de captació de professionals del ram.

Així mateix, les dues formacions, que també varen pactar eliminar l'Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics (l'han substituïda per l'Oficina de Garantia de la Llibertat Lingüística, que controlarà Vox), es varen comprometre per escrit a assegurar que els usuaris de l'administració pública puguin ser atesos en la llengua oficial "que desitgin". Per donar resposta a aquest objectiu, García va anunciar la creació de cursos voluntaris de català per als metges i sanitaris que vulguin apuntar-s'hi.

Esforços de donar una imatge conciliadora

La nova presidenta del Govern, Marga Prohens, ha cercat des de la investidura projectar una imatge conciliadora. El portaveu del Govern ha explicat que convocarà una ronda de reunions amb els grups parlamentaris el 7 de setembre, prèvia a l'inici del curs polític, amb la voluntat, ha dit Costa, de mantenir un "diàleg fluid" amb l'oposició i cercar "consensos" amb la societat civil. En una entrevista recent amb l'ARA Balears, el mateix Costa va desmarcar-se del Govern de José Ramón Bauzá, que va aplicar el trilingüisme a les escoles, iniciativa que va conduir a una vaga històrica de docents. "No som el Govern del 2011, hem après coses", va assegurar el portaveu. No obstant això, les cessions a Vox escoren el PP inevitablement a la dreta.

stats