Política 10/04/2020

El Govern lleva el monopoli dels residus perillosos a Mac Insular

L’empresa concessionària, que depèn del Consell de Mallorca, els podrà continuar gestionant, encara que l’Executiu espera autoritzar-ne altres operadors

Maria Llull
3 min
El Govern lleva el monopoli dels residus perillosos  A Mac Insular

PalmaEl Govern ha llevat el monopoli de la gestió de residus perillosos a Mac Insular, l’empresa concessionària del Consell de Mallorca que es dedica al tractament dels residus procedents de la construcció i la demolició, els voluminosos no reutilitzables i els pneumàtics. L’aprovació del Pla director sectorial de prevenció i gestió de residus perillosos de les Illes Balears ha posat ordre i n’ha retornat les competències al Govern després que la planificació de residus del Consell de Mallorca de l’any 2001, amb Maria Antònia Munar com a presidenta, s’excedís i hi inclogués els residus perillosos. Fonts de la Conselleria de Medi Ambient han explicat a l’ARA Balears que quan es varen repartir les competències en matèria de residus l’any 2001 els perillosos no es varen atorgar als consells sinó que, per defecte, els havia de gestionar el Govern, cosa que no va arribar a succeir.

“Els anteriors responsables del Consell es varen excedir a l’hora d’incloure-hi residus sobre els quals no eren competents, però hem d’agafar la responsabilitat que tenim com a Govern”, comenten fonts de la Conselleria, que asseguren que la concessionària “podrà continuar gestionant residus perillosos, però no en règim de monopoli”. Així que, si alguna altra empresa compleix els requisits, el Govern li donarà l’autorització perquè operi amb aquesta classe de residus. Medi Ambient calcula que l’impacte econòmic que tindrà aquesta decisió en els comptes de Mac Insular no serà gaire significatiu, perquè “la majoria dels residus perillosos es generen en quantitats molt més petites que els no perillosos”.

L’entramat de la gestió de residus

Segons indica la pàgina web de Mac Insular, aquesta empresa està participada en un 70% per Tirme i en un 30% per “empreses del sector de la construcció”, encara que no s’assenyala quines són. Tirme és l’empresa concessionària del Consell que s’encarrega de la gestió dels residus sòlids a Mallorca i des del desembre del 2016 està controlada per la societat Firion Investments, la qual està en mans d’un conglomerat de fons estatals xinesos.

Independentment de l’entramat empresarial, el Consell de Mallorca ha d’adaptar ara el seu Pla director sectorial de residus per tal de llevar-ne els perillosos. Inicialment es va establir un termini de dos anys, però la institució insular i el Govern varen negociar per allargar-lo. “Ells adaptaran el seu pla quan hi facin la pròxima modificació, però, mentrestant, la normativa que s’ha d’aplicar sobre els residus perillosos és la del Govern”, diuen fonts de la Conselleria de Medi Ambient.

El pla director de l’Executiu també considera la necessitat d’assolir l’autosuficiència en la gestió dels residus perillosos, ja que, de moment, no hi ha instal·lacions per tractar-ne alguns, com els que generen els vaixells. “Hi ha iniciativa privada que podria construir instal·lacions. Nosaltres hem fet un annex en el pla per determinar on es podrien situar”, comenten fonts de la Conselleria. Medi Ambient té previst obrir un termini de sis mesos per rebre propostes. A més, els ajuntaments hauran de tenir deixalleries per recollir residus domèstics que tenen una certa perillositat, com els mobles envernissats o alguns electrodomèstics.

L’amiant, que va quedar fora de la planificació del Consell, és una altra de les línies principals del pla del Govern, que té previst llevar-lo de tots els edificis públics l’any 2025. En paral·lel es farà una valoració de quant d’amiant hi pot haver a les teulades de les construccions privades per fixar un termini màxim per a la retirada obligatòria.

stats