Energia

El govern espanyol suavitzarà la retallada a les elèctriques si ofereixen preus "econòmics" a la indústria

El Congrés convalida el decret que limita els beneficis de les empreses i l'Estat ja treballa en mesures "complementàries"

3 min
La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, en roda de premsa posterior al consell de ministres.

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha anticipat que el govern espanyol treballa en "mesures complementàries" al decret llei per rebaixar la factura de la llum. En concret, un dels canvis que estudia suavitzaria la retallada dels "beneficis caiguts del cel" de les empreses energètiques. La mesura afectaria la indústria, perquè el ministeri treballa en un mecanisme perquè les elèctriques hi puguin firmar nous contractes a uns preus anteriors als de l'escalada de la llum. "L'objectiu és aconseguir contractes econòmics i estables", apunten fonts del ministeri a l'ARA, que expliquen que els nous contractes permetrien a les energètiques quedar fora de la minoració del preu del gas, és a dir, de la limitació dels guanys extraordinaris.

L'anunci arriba després de dies de contactes amb diferents actors implicats en l'espiral alcista dels preus de la llum, en concret amb les elèctriques. D'ençà que es va anunciar el decret llei al setembre, les principals energètiques de l'Estat van alçar la veu contra les mesures del govern espanyol. Des d'aleshores, el ministeri de Transició Ecològica hi ha estat en contacte per buscar altres vies per fer front al preu de la llum, un escenari que ha portat el soci minoritari del govern, Unides Podem, a demanar al PSOE que "no cedeixi a les amenaces de les empreses". De fet, les principals companyies han pressionat també Brussel·les perquè tombi mesures com la retallada sobre els seus guanys.

L'última reunió entre el ministeri i una gran energètica, Iberdrola, va ser precisament ahir dimecres. Ribera es va reunir amb Ignacio Galán, que aquest estiu també s'ha vist immers en el problema del buidatge "abusiu" d'aigua d'alguns embassaments per generar energia hidràulica aprofitant l'alt preu de la llum. Fonts de l'empresa apunten que el president d'Iberdrola va traslladar a la ministra la necessitat de modificar la minoració del gas i que, en tot cas, que no afecti aquells consumidors amb un contracte a preu fix. Galán, a més, va posar èmfasi en la necessitat que les mesures siguin "temporals i transitòries", expliquen les mateixes fonts.

Protecció del consumidor

Des del ministeri que encapçala Ribera també es busca un mecanisme que fixi els preus, és a dir, que els congeli, de la factura dels consumidors considerats vulnerables (uns dos milions a tot l'Estat), expliquen fonts del ministeri. L'objectiu és que el col·lectiu no vegi traduïda a la seva factura l'espiral alcista dels preus de la llum actual. Ribera ha apuntat durant el ple del Congrés que seran mesures "complementàries" que s'aprovaran durant "les pròximes setmanes".

Mentre el govern espanyol treballa en aquestes mesures, el Congrés de Diputats ha convalidat (amb els vots d'ERC, EH Bildu, la CUP, entre altres) el decret llei aprovat al setembre a través del qual es vol rebaixar un 22% la factura de la llum tiri endavant. El reial decret llei no s'ha tramitat com a projecte de llei i per tant estarà blindat a les esmenes i possibles modificacions que hi puguin aportar els partits. Però això no significa que el govern no pugui aprovar mecanismes complementaris que puguin afectar indirectament el decret i suavitzar, per tant, l'impacte de mesures com els beneficis caiguts del cel de les elèctriques. Amb tot, fonts del ministeri de Transició Ecològica asseguren que encara no s'ha establert com es tramitaran aquestes noves mesures.

Mentrestant, els preus de la llum al mercat majoritari no s'aturen (demà el preu serà de 232 euros per MWh, el segon més car de la història) i el focus es posa ara en si les mesures aprovades pel govern espanyol perquè aquesta espiral alcista no es reflecteixi a la factura de la llum seran efectives. El compromís que va entomar Sánchez era que la factura mensual de la llum fos semblant a la del 2018 quan s'acabi l'any.

stats