Política 31/08/2021

El Govern destina 22 milions d'euros als consells per compensar la caiguda d'ingressos de la liquidació del 2020

Francina Armengol espera que la nova llei per agilitar el funcionament de les institucions insulars s'aprovi el primer trimestre de 2022

2 min
La cap de l'Executiu, Francina Armengol, parla en presència de les presidentes dels consells insulars

PalmaEl Govern aportarà 22 milions d'euros als consells insulars per compensar la caiguda d'ingressos de la liquidació del 2020, segons ha anunciat aquest dimarts la cap de l'Executiu, Francina Armengol, a Eivissa, després de la IV Conferència de Presidents. "Som conscients de la baixada d'ingressos dels consells durant el 2020. Segons el funcionament del sistema de finançament, l'any que ve es liquidaran les bestretes que varen rebre els consells l'any 2020. De manera crua i segons la normativa, hauria quedat una liquidació negativa de 2,4 milions d'euros", ha explicat Armengol, encara que també ha deixat clar que "això és impensable". "Vista la situació de les administracions i les necessitats dels ciutadans que depenen dels consells, no és lògic", ha continuat. La presidenta ha indicat que, a proposta de la Conselleria d'Hisenda, s'agafaran recursos del fons covid de l'Estat i s'aplicarà una liquidació positiva perquè els consells rebin doblers del sistema de finançament corresponents al 2020.

Els 22 milions d'euros es distribuiran proporcionalment entre illes. Mallorca rebrà un total de 15,6 milions d'euros, que finalment quedaran en 13,9 després d'una liquidació negativa del sistema de finançament d'1,7 milions. L'Executiu destinarà a Menorca 2,8 milions, als quals es restaran 327.000 euros de liquidació –l'illa tindrà finalment 2,5 milions–. En el cas d'Eivissa passarà de 3,1 a 2,8 milions d'euros després de liquidar 311.000 euros. I pel que fa a Formentera, sumarà 417.500 euros després de restar-hi 45.000 euros de liquidació.

D'altra banda, el Govern també compensarà les pèrdues dels consells que tenen les competències de transport terrestre, que són tots llevat de Mallorca. En aquest cas, els doblers arribaran per dues vies: a través dels pressupostos de la Comunitat Autònoma i amb el fons estatal per a les pèrdues del transport terrestre a causa de la pandèmia. Dels pressupostos es pagaran 2 milions d'euros a Menorca, 2,2 a Eivissa i 350.000 euros a Formentera. I del fons covid per a transport terrestre s'abonaran 3,5 milions a Eivissa, 759.000 a Menorca i 350.000 euros a Formentera.

La llei de consells insulars

Durant la reunió de feina entre el Govern i els consells, la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha informat sobre la tramitació del projecte de llei de consells insulars, que ja ha rebut el vistiplau del Consell Consultiu. "El text s'aprovarà aviat en el Consell de Govern, després d'haver acceptat una part important de les al·legacions dels consells i del Consell Consultiu", ha comentat Armengol. "Esperam que s'aprovi el primer trimestre de 2022", ha afegit, a més de subratllar que és necessària una majoria de dos terços del Parlament per tirar-la endavant. La llei inclou un règim específic per al Consell de Formentera, el qual és una institució local, insular i autonòmica.

Amb aquesta norma "es donaran més competències als presidents dels consells i més capacitat de gestió", ha continuat la cap de l'Executiu. Una vegada s'apliqui, els equips dels governs insulars seran "més semblants a una institució autonòmica que local". El Govern també ha reclamat a l'Estat que faci una modificació de la Llei de bases locals per incloure els consells com a institucions amb un doble vessant, local i autonòmic. De fet, els consells hi figuren actualment com a ajuntaments, fet que, segons Armengol, "suposa un greuge comparatiu".

stats