El gir de Sánchez brinda a Unides Podem una oportunitat per explorar la unitat

Díaz posarà la primera pedra de la seva plataforma aquesta primavera

2 min
La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i la ministra de Drets Socials, Ione Belarra

MadridEl gir històric d'Espanya en relació al conflicte del Sàhara Occidental ha tornat a deixar al descobert les diferències ja habituals entre els dos socis del govern de coalició. Ara bé, a Unides Podem li ha brindat una oportunitat per explorar una altra vegada la unitat perduda i recosir les ferides obertes els últims dies després del xoc públic entre la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i les ministres de Podem, Ione Belarra i Irene Montero, arran de l'enviament d'armes a Ucraïna. La distància entre la vicepresidenta segona i Podem s'ha anat accentuant des de la marxa de Pablo Iglesias, sigui per discrepàncies tàctiques o comunicatives. Conscients, però, que la imatge de divisió debilita el seu espai i el govern de coalició i alimenta la dreta, les dues parts s'han conjurat per millorar la coordinació i que la roba bruta es renti a casa.

Ja amb la reforma laboral que va abanderar Yolanda Díaz, el partit lila va adoptar un perfil baix a l'hora de defensar-la. Les divergències estratègiques s'havien portat de manera més o menys soterrada fins al xoc de fa uns dies per l'enviament d'armament a Ucraïna. Aquest va ser el detonant perquè la vicepresidenta segona decidís buscar un mecanisme per coordinar l'acció política i comunicativa dels membres d'Unides Podem que formen part del govern espanyol. I dimarts es va fer la segona reunió de ministres i secretaris d'estat de l'espai lila –està previst que siguin setmanals–. La primera va ser fa dues setmanes, l'endemà mateix que Belarra qualifiqués de "partits de la guerra" els que defensen l'enviament d'armes a Ucraïna.

La trobada va servir per consensuar les mesures per fer front a les conseqüències econòmiques derivades de la guerra que ara negocien amb el PSOE. Podem havia fet pública dilluns la seva proposta, però el text definitiu es va acabar de consensuar dimarts en la reunió amb Díaz. Des de l'equip de la vicepresidenta apunten que compartien la majoria de les mesures dels liles, però que van acotar-les per cenyir-se a la crisi actual. Fonts de Podem confirmen els matisos i celebren el canvi de rumb de la relació. La millora en la coordinació s'ha plasmat en l'oposició granítica dels liles a l'augment del pressupost de Defensa i també en el rebuig del gir de la Moncloa en relació al conflicte del Sàhara.

El "procés d'escolta"

De rerefons a totes aquestes diferències també hi treu el cap la plataforma que la vicepresidenta vol impulsar per presentar a les pròximes eleccions generals. Aquesta primavera –encara se'n desconeix la data exacta– Díaz llançarà l'anomenat "procés d'escolta", que ha de materialitzar-se amb trobades amb entitats i representants de la societat civil de tot l'Estat. El procés, va dir la vicepresidenta dijous, està "dissenyat" i serà "versàtil", sense donar-ne més detalls. En aquesta primera fase, que es preveu que duri sis mesos, no està previst que hi intervinguin els partits i serà ja en una segona part d'aquest procés quan hauran de començar les negociacions i és aquí on entrarà en joc Podem, però també els comuns d'Ada Colau i és probable que Més País. Ara per ara, tot i que les relacions entre Díaz i el partit lila s'hagin refredat, ningú concep la plataforma sense la formació que lidera Belarra.

stats