Eleccions generals
Política 02/06/2023

Garzón fa un pas enrere i crida a renovar les cares a Sumar

Els resultats del 28-M influiran en la negociació entre la coalició i la resta de partits

3 min
La vicepresidenta de Treball, Yolanda Díaz  i el ministre de Consum, Alberto Garzón durant un ple celebrat al Congrés dels Diputats, a Madrid

MadridYolanda Díaz no podrà comptar amb Alberto Garzón per a les llistes del 23-J. L'encara ministre de Consum i líder d'Esquerra Unida renuncia a la política institucional després de 12 anys com a diputat al Congrés i d'haver firmat la primera coalició amb Podem l'any 2016, però no abandona la política. Tal com li va traslladar dimarts a Díaz, continuarà com a coordinador general d'Esquerra Unida i també "treballarà" per Sumar, la candidatura que la vicepresidenta segona i ministra de Treball presentarà a les eleccions generals. Garzón fa un pas enrere perquè "aspira a promoure la renovació de les cares públiques que representen aquest projecte necessari", en referència a Sumar: "És sa per als projectes polítics i també per a la democràcia". ¿És un missatge implícit dirigit a altres dirigents de l'espai com ara la secretària general de Podem, Ione Belarra, i la número dos del partit, Irene Montero? Yolanda Díaz ha evitat respondre a aquesta pregunta i ha instat les mateixes ministres a fer-ho.

El partit lila no ha explicitat quins són els noms que volen situar a la candidatura de Díaz, però abans que comencessin les negociacions oficials amb Sumar, Belarra sí que havia defensat Irene Montero com un actiu per a la candidatura. De fet, diverses veus del partit consultades defensen aquesta mateixa tesi. Ni Belarra ni Montero s'han pronunciat sobre aquesta qüestió, però sí que han agraït la tasca de Garzón des dels seus respectius comptes de Twitter. Un agraïment que també ha verbalitzat la mateixa Yolanda Díaz, que s'ha desfet en elogis cap al líder d'Esquerra Unida, però també cap a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que aquesta setmana es va autodescartar per fer el salt a Madrid. Tot i no voler formar part de les llistes, Díaz els ha agraït que continuïn involucrats a Sumar.

Negociacions a contrarellotge

L'avançament electoral va obligar la vicepresidenta espanyola a obrir unes negociacions a contrarellotge amb els partits disposats a confluir amb Sumar. Les converses van començar dilluns i han continuat al llarg de tota la setmana. "Soc optimista, i, sense cap dubte, hi haurà acord, el nostre país ens està esperant", ha afirmat Díaz aquest divendres en declaracions als mitjans de comunicació. Ara bé, no ha volgut desvelar cap detall de les converses, que s'estan portant amb la màxima discreció.

Els negociadors han de definir el pes que tindrà cada partit en la coalició, tant en les llistes com en el repartiment de recursos. I en això, una de les vares de mesurar a tenir en compte seran els resultats del 28-M, segons fonts consultades. Compromís i Més Madrid ja han expressat públicament que volen fer valdre aquests números, perquè les dues formacions van quedar per davant de Podem al País Valencià –tot i que Compromís també va recular i va perdre l'alcaldia de València– i a Madrid. En tots dos territoris, els liles no van obtenir representació. De fet, el mateix exlíder de Podem Pablo Iglesias va admetre aquesta setmana que Podem ha de ser "humil" i assumir els resultats atorgats pels electors. Ara bé, en un article a l'ARA també remarca que la negociació només pot sortir bé si no "s'imposa el desig de venjança i humiliació a Podem i als seus dirigents". Tots plegats tenen temps fins al 9 de juny.

Precisament, els liles estan immersos en una crisi en tot el territori estatal després dels mals resultats del 28-M. Podem va perdre representació no només al País Valencià i Madrid, sinó que va retrocedir a les Illes Balears, no va aconseguir entrar a les Corts de Castella-la Manxa i es va quedar sense representació a les Illes Canàries. Precisament, en aquest últim territori, el secretari d'organització del partit, César Merino, ha dimitit, i a Castella-la Manxa han renunciat deu membres del seu consell ciutadà. A les Balears, la direcció al complet ha posat el càrrec a disposició del consell ciutadà, però en aquest territori, el fins ara vicepresident del govern balear i dirigent de Podem, Juan Pedro Yllanes, encara ha anat una mica més enllà i ha demanat a la direcció estatal de Podem que dimiteixi i que el partit es dissolgui dins de Sumar.  

stats