Política 06/10/2022

Fina Santiago i Neus Truyol se solidaritzen amb les dones de l'Iran a Twitter

Altres membres de MÉS, com Joana Aina Campomar, també s'han tallat un tros de cabellera com a denúncia a través de les xarxes socials

2 min
Neus Truyol, en el seu vídeo de Twitter.

PalmaLa consellera d'Afers Socials del Govern, Fina Santiago, i la regidora de Model de Ciutat de Palma, Neus Truyol, s'han sumat a les mostres de solidaritat cap a les dones iranianes a través de Twitter. Tant elles com la diputada de MÉS per Mallorca, Joana Aina Campomar, han enregistrat un vídeo tallant-se un tros de cabellera en senyal de protesta per la mort sota custòdia policial de la jove Masha Amini, detinguda per no dur ben posat el vel.

Així, sota el lema 'Dones, vida, llibertat', altres usuàries de Twitter s'han sumat a la iniciativa. Entre elles, Xisca Mir i Teresa Caimari, també membres de MÉS. Amb aquest gest, se sumen a la cinquantena d'artistes i activistes franceses que ja han mostrat les seves reivindicacions a través de les xarxes socials, on apareixen també tallant-se els cabells com a mostra de solidaritat. Juliette Binoche, Isabelle Huppert, Marion Cotillard i Isabelle Adjani són algunes de les celebritats que han secundat aquesta iniciativa.

Amb el so de fons de la cançó Bella Ciao interpretada en farsi per una activista iraniana, se succeeixen les imatges de les artistes i activistes tallant-se flocs de cabells. Reprodueixen així l'acció que van fer moltes dones a l'Iran en protesta per la mort de la jove kurda de 22 anys, víctima de la policia de la moral iraniana només perquè una part dels seus cabells no quedava ben tapada pel vel.

Dimarts més d'un miler de personalitats de l'àmbit cinematogràfic francès van publicar un manifest per "donar suport a la revolta de les dones a l'Iran". El tema té especial rellevància a França, un país oficialment laic on de manera recurrent es repeteix la polèmica sobre l'ús del vel en l'espai públic. Des del 2004 està prohibida l'exhibició a les escoles de simbologia religiosa, i els treballadors públics estan obligats a mostrar "neutralitat". En una situació d'auge de l'extrema dreta moltes veus, també des del feminisme, defensen el dret de les dones musulmanes a dur vel com a forma de respecte a la diversitat.

La imatge d'una dona tallant-se els cabells també s'ha vist al Parlament europeu d'Estrasburg. La diputada sueca d'origen iraquià Abir Al-Sahlani va aprofitar la seva intervenció en un debat sobre la violació de drets a l'Iran aquest dimarts al vespre per demanar a les institucions europees suport "incondicional" als oprimits pel règim dels mul·làs, i va agafar unes tisores per tallar-se la cua mentre cridava el lema de la revolta: "Dones, vida, llibertat".

stats