Pròxim Orient
Internacional 07/10/2022

Juliette Binoche i altres artistes franceses es tallen els cabells per les dones de l'Iran

Un vídeo a les xarxes socials insta a denunciar la repressió contra les protestes per la mort de Masha Amini

ARA
2 min
Juliette Binoche en una captura del vídeo difós a les xarxes en solidaritat amb les dones de l'Iran

BarcelonaUna cinquantena d'artistes i activistes franceses han publicat aquest dimecres un vídeo a les xarxes socials en què apareixen tallant-se els cabells en solidaritat amb les dones iranianes i per denunciar la repressió contra les protestes per la mort sota custòdia policial de la jove Masha Amini, detinguda per no portar ben posat el vel. Juliette Binoche, Isabelle Huppert, Marion Cotillard i Isabelle Adjani són algunes de les celebritats que han secundat aquesta iniciativa.

Amb el so de fons de la cançó Bella Ciao interpretada en farsi per una activista iraniana, se succeeixen les imatges de les artistes i activistes tallant-se flocs de cabells. Reprodueixen així l'acció que van fer moltes dones a l'Iran en protesta per la mort de la jove kurda de 22 anys, víctima de la policia de la moral iraniana només perquè una part dels seus cabells no quedava ben tapada pel vel.

"El poble iranià, començant per les dones, es manifesta arriscant la vida. Aquest poble només vol tenir accés a les llibertats més bàsiques. Aquestes dones, aquests homes, demanen el nostre suport", es llegeix en un missatge del vídeo. "La seva valentia ens empeny a actuar. Cal denunciar un cop i un altre aquesta terrible repressió", diuen.

Dimarts més d'un miler de personalitats de l'àmbit cinematogràfic francès van publicar un manifest per "donar suport a la revolta de les dones a l'Iran". El tema té especial rellevància a França, un país oficialment laic on de manera recurrent es repeteix la polèmica sobre l'ús del vel en l'espai públic. Des del 2004 està prohibida l'exhibició a les escoles de simbologia religiosa, i els treballadors públics estan obligats a mostrar "neutralitat". En una situació d'auge de l'extrema dreta moltes veus, també des del feminisme, defensen el dret de les dones musulmanes a portar vel com a forma de respecte a la diversitat.

La imatge d'una dona tallant-se els cabells també s'ha vist al Parlament europeu d'Estrasburg. La diputada sueca d'origen iraquià Abir Al-Sahlani va aprofitar la seva intervenció en un debat sobre la violació de drets a l'Iran aquest dimarts al vespre per demanar a les institucions europees suport "incondicional" als oprimits pel règim dels mul·làs, i va agafar unes tisores per tallar-se la cua mentre cridava el lema de la revolta: "Dones, vida, llibertat".

Més de 70 artistes espanyoles s'hi han sumat i també han penjat a les xarxes socials vídeos en què se les veu tallant-se els cabells. Actrius com Penélope Cruz, Blanca Portillo, Emma Suárez, Aitana Sánchez-Gijón i Maribel Verdú han agafat les tisores i s'han tallat un ble dels cabells "en solidaritat per als drets de llibertat per a les dones i els homes iranians".

stats