Política 19/06/2014

Aplaudiment fugaç d'Artur Mas i Iñigo Urkullu a Felip VI

Duran sí que ha ovacionat el nou rei, mentre que el president de la Generalitat ha aplaudit més obertament a la reina Sofia

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Aplaudiments al nou rei d'Espanya al Congrés. A dalt, a la dreta, es veu Iñigo Urkullu i Artur Mas, amb les mans creuades sobre les cames, mentre la resta aplaudeix

MadridFugaç, molt fugaç, aplaudiment del president de la Generalitat, Artur Mas, i el lehendakari Iñigo Urkullu al nou rei d'Espanya. Els dos presidents s'han posat dempeus tant per rebre com acomiadar-se de Felip VI en el seu acte solemne de jura davant les Corts però només li han dedicat un petit aplaudiment protocol·lari amb els braços abaixats que ni les càmeres que feien la retransmissió han arribat a captar.

La imatge que teniu sobre aquestes línies els mostra amb els braços plegats, mentre que el president de Xunta, Alberto Núñez Feijóo, que era al seu costat, sí que ovacionava obertament i amb entusiasme el monarca, aplaudint amb els braços aixecats, com la resta dels assistents.

De fet, comentaristes de l'acte a TVE han fet notar, amb to de retret, que ni el president català ni el president basc –"els nacionalismes no l'han aplaudit", ha dit Fernando Ónega– havien aplaudit el discurs. Posteriorment, quan han sortit al carrer, Mas i Urkullu han estat escridassats per ciutadans que esperaven veure els nous monarques i que estaven indignats perquè ja els havia arribat la notícia d'aquest no-aplaudiment.

Mas, però, sí que ha homenatjat amb una mica més d'entusiasme la reina Sofia, present a l'acte des de la part central del primer pis. El president del Congrés, Jesús Posada, ha matisat que no volia oblidar en aquest moment "la inestimable col·laboració de la reina Sofia", i llavors el president de la Generalitat ha aplaudit, mentre la fins ara infanta Elena donava copets a l'espatlla a la seva mare. Urkullu ha mantingut una actitud semblant.

Moment en què Artur Mas i Iñigo Urkullu sí que aplaudeixen la reina Sofia, durant la proclamació de Felip VI com a nou monarca espanyol / EFE

Tanmateix, els presidents català i basc tampoc han fet durar l'aplaudiment a la reina l'estona llarga que sí que han dedicat la resta d'assistents a la mare del nou monarca. Per aquesta raó hi ha imatges de Mas i Urkullu novament amb les mans plegades.

Moment en què Artur Mas i Iñigo Urkullu no aplaudeixen la reina Sofia, durant la proclamació de Felip VI com a nou monarca espanyol / EFE

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, en canvi, sí que ha anat aplaudit les diferents parts del discurs de 25 minuts de Felip VI al Congrés.

Mas no va ser dimecres a la firma de l'abdicació per part del rei Joan Carles al Palau Reial, ja que tenia un viatge oficial als Estats Units, però sí que finalment ha accedit a ser aquest dijous al Congrés per a la jura de Felip VI. Ha entrat per una porta diferent que la majoria de presidents autonòmics i no ha fet declaracions.

Està previst que ni Mas ni Urkullu assisteixin a la recepció al Palau Reial.

stats