Exèrcit
Política 06/01/2023

Felip VI demana els mitjans "necessaris" per a les forces armades

El rei qualifica de "significatiu" l'augment en defensa en el seu discurs de la Pasqua Militar

2 min
El rei Felip VI, pronunciat el seu discurs de la Pasqua Militar

MadridLa Pasqua Militar ha recuperat la normalitat prèvia a la pandèmia, sense restriccions i amb 169 convidats al Palau Reial de Madrid, però amb la novetat de celebrar-se sense polèmiques de fons que havien marcat edicions anteriors. La Zarzuela ha aconseguit treure Joan Carles I del focus després del retorn a Sanxenxo del maig passat i a l’exèrcit s’ha amagat el nervi feixista d’alguns grupuscles. El protagonisme dels discursos se l’ha endut la guerra d’Ucraïna i el consegüent redoblament d’esforços d’Espanya amb les missions de l’OTAN a l’est d’Europa, així com l’acceleració de l’increment del pressupost en defensa. El rei ha fet una defensa tancada de l’augment de la despesa militar i, davant el nou context geoestratègic, ha remarcat que “és necessari dotar [les forces armades] dels recursos necessaris que garanteixin la formació de la màxima qualitat, unes capacitats militars suficients i d'avantguarda tecnològica i una operativitat flexible i adequada”.

“S’ha fet evident la importància d’invertir en defensa”, ha assegurat el capità general dels tres exèrcits, vestit d’uniforme, que després de considerar “significatiu” el capítol d’inversions als pressupostos generals de l’Estat per al 2023, ha fixat el repte “d’adquirir els mitjans i dotar les unitats del que és necessari per aconseguir una força conjunta encara més moderna, eficaç, viable i sostenible a mitjà i llarg termini”.

Felip VI s’ha expressat en la mateixa línia que la ministra de Defensa, Margarita Robles, que l’ha precedit en les intervencions. “Invertir en defensa és invertir en pau i seguretat”, ha manifestat. Robles també ha volgut deixar clar que aquest augment progressiu –l’objectiu és arribar al 2% del PIB que reclama l’OTAN l’any 2029– també va destinat a millorar les condicions retributives dels integrants de les forces armades. “També en polítiques d’igualtat i en mesures de conciliació professional i familiar”, ha afegit la ministra, entrant així en el conflicte obert que hi ha entre els militars i el govern de l’Estat. Fa mesos que els exèrcits reclamen condicions més favorables. El 2021 es va concedir una pujada d’entre 40 i 100 euros de sou als membres de menys rang, però les associacions de militars ho veuen insuficient.

Crítiques de Podem

El tancament de files del PSOE i la monarquia amb la militarització ha provocat l’esperada reacció contrària d’Unides Podem, que per boca del seu portaveu al Congrés, Pablo Echenique, ha criticat que Felip VI “no s’equivoqui mai a l’hora d’escollir programa electoral”. “Té molt clar el model de país i de societat que defensa i a qui representa”, ha piulat a Twitter. La formació lila ja va fer constar les seves discrepàncies amb l’increment del pressupost en defensa, amb la cimera de l’OTAN que es va celebrar a Madrid al juny i la implicació d’Espanya en Ucraïna, que Robles ha assegurat que “continuarà”.

stats