Governabilitat a l'Estat
Política 18/08/2023

Felip VI convoca els partits dilluns i dimarts per abordar la investidura

Esquerra i Junts no aniran a la Zarzuela per veure el rei

2 min
Felip VI i la nova presidenta del Congrés, Francina Armengol, al Palau de la Zarzuela

MadridFelip VI no dilata el calendari. Dilluns mateix començarà la ronda de consultes amb els partits polítics per abordar la investidura. Rebrà en dos dies set líders polítics. Dilluns entre el matí i la tarda rebrà Javier Esparza d'Unió del Poble Navarrès, Cristina Valido de Coalició Canària, Aitor Esteban del PNB i Yolanda Díaz de Sumar. Dimarts serà el torn de Santiago Abascal (Vox), Pedro Sánchez (PSOE) i Alberto Núñez Feijóo (PP). Com és habitual, Esquerra, EH Bildu i el BNG plantaran el rei, i també ho farà Junts. Anteriorment Laura Borràs l'havia visitat per exposar-li la realitat que es vivia a Catalunya amb líders independentistes a la presó i a l'exili.

Aquest divendres ja s'ha fet el primer tràmit protocol·lari després de la constitució de les Corts espanyoles. Ha rebut en audiència al Palau de la Zarzuela la nova presidenta del Congrés, Francina Armengol, i el nou president del Senat, Pedro Rollán. La Casa del Rei ha comunicat ja aquest migdia la modificació de l'agenda del rei amb la relació de visites que rebrà a principis de la setmana que ve. Més enllà dels independentistes, tampoc hi figuren la munió de partits que integren Sumar, com Compromís, els comuns, Més per Mallorca o Més País, atès que s'ha pactat internament que només hi assisteixi Díaz, segons indiquen fonts del grup a l'ARA.

D'aquestes reunions amb les formacions polítiques, el monarca n'haurà d'extreure una conclusió i decidir quin candidat sotmet a la investidura. Fins i tot podria optar per no proposar-ne cap, tal com va passar el 2016 i el 2019, quan Felip VI va constatar que Sánchez no tenia prou suports i va propiciar sengles repeticions electorals. Ara és probable que Feijóo i Sánchez es postulin tots dos, a diferència del que va passar amb Mariano Rajoy l'any 2016, que va rebutjar la proposta del rei de provar la investidura.

Junts: "Avui, no"

Feijóo és qui d'entrada té més suports perquè va guanyar les eleccions, si bé Sánchez té assegurats els diputats de Sumar. Després del xoc entre el PP i Vox per la configuració de la mesa del Congrés, és discutible si el líder conservador pot donar per fets els vots de l'extrema dreta. Caldrà que Abascal ho aclareixi al rei. Amb qui no podran comptar cap dels dos, de moment, és amb Junts. Ho ha assegurat la portaveu de la formació independentista, Míriam Nogueras, en una entrevista a l'ACN. "Si el que vol és preguntar-nos si els nostres vots aniran per a Feijóo o Sánchez, ja ho dic directament: no, avui no". Nogueras ha explicat, a més, que no acudirà a la ronda de consultes perquè Felip VI no ha "rectificat" sobre el seu discurs del 3 d'octubre, i ha criticat que aquestes visites estan "banyades de reverència".

stats