La nova legislatura a l'Estat

Feijóo s’estavella contra la suma que pot fer president Sánchez

El candidat del PP fracassa davant la majoria plurinacional en primera volta i no passa dels 172 vots

4 min
Feijóo durant el seu debat d'investidura

MadridSense sorpreses, a Alberto Núñez Feijóo li han faltat quatre vots per aconseguir la majoria absoluta del Congrés i ser investit president del govern espanyol. Els 172 vots del PP, Vox, Coalició Canària i Unió del Poble Navarrès han sigut insuficients davant els 178 de la majoria plurinacional, integrada per les forces catalanes, les basques i el BNG, aquestes últimes encarregades de posar veu al no al candidat. Si en la primera jornada del debat Feijóo constatava que Junts no és la Convergència que s'entenia amb el PP en el passat, en la segona ha lamentat que el PNB se situï en una equació que també inclou EH Bildu. I el motiu és que Feijóo s'ha abraçat a l'extrema dreta. "Per afegir els nostres vots, haurien de restar els 33 de Vox", ha advertit el portaveu jeltzale, Aitor Esteban, que ha confirmat al líder del PP que ha d'abandonar tota esperança, també de cara a la segona votació.

Esteban: "Si és amb nosaltres o amb Junts, ha de començar a comptar descomptant 33 diputats"

Divendres tindrà una nova oportunitat en la qual n’hi ha prou amb la majoria simple, però Feijóo necessita que quatre diputats passin del sí al no, o bé set abstencions. I si no hi ha un gir radical de guió, no hi haurà cap moviment i l’aspirant es quedarà amb els mateixos suports que ja s’auguraven la nit electoral. Malgrat les crides al transfuguisme des del PP i Vox i la campanya de pressió de la vella guàrdia del PSOE contra l’amnistia, els posicionaments de totes les formacions han quedat molt clars durant les dues primeres sessions del debat d’investidura. En una mostra de com tothom ja donava per descomptat el fracàs de Feijóo i havent-se demostrat que la seva investidura s’assemblava més a una moció de censura, molts partits ja s’han adreçat a Sánchez com a candidat a la presidència, conscients que aviat serà el torn del líder del PSOE.

Així ho van fer els independentistes catalans dimarts i també aquest dimecres la portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, que s'ha volgut adreçar al president en funcions per advertir-lo que haurà “d’escoltar i atendre les demandes de bascos i catalans” si vol tenir èxit en el seu intent. Precisament aquest escenari és el que ha volgut explotar Feijóo en la seva rèplica conjunta a les formacions basques –ha explicat que inicialment tenia pensat no respondre al partit abertzale perquè creu que les seves intervencions “no tenen valor” mentre no demani perdó per ETA i col·labori amb la justícia–, sobretot per intentar incomodar el PNB, l’última carta. 

“No ens dona suport perquè hi ha Vox pel mig. ¿I donarà suport a un candidat que té EH Bildu pel mig?”, li ha preguntat amb intenció Feijóo a Esteban, i ha deixat clar que al seu criteri els independentistes bascos són l’únic partit a qui caldria fer un cordó sanitari. En un recurs habitual a les files populars, ha assimilat EH Bildu amb ETA i ha mirat de remoure consciències al PSOE quan ha afirmat que “s’ha de tenir molt desvergonyiment i molt poca memòria per pactar amb qui no condemna els assassinats a companys de partit”.

Esteban ha volgut sortir al pas d’un discurs a voltes contradictori de Feijóo en què en algun moment ha semblat que no feia diferències entre Bildu i el PNB. “Pensava fer la rèplica des de l’escó”, ha avisat, tot i que finalment ha tornat a la tribuna d’oradors per enviar diversos dards al candidat. El líder del PP ha furgat també en la competència que EH Bildu i el PNB mantenen a Euskadi a les portes de les eleccions autonòmiques de l’any que ve i ha advertit al jeltzale que el “principal problema” del PNB és EH Bildu. El candidat ha intentat fer veure a Esteban que li convindria acostar-se al PP en lloc de rivalitzar per ser “el primer a abraçar-se” a Sánchez, però lluny de convèncer-lo, l’únic que ha aconseguit és fer-lo enfadar. “Avui vostè ha fet més amics”, li ha etzibat per acomiadar-lo, després de dibuixar el seu fracàs: “Vostè diu que ha guanyat, però no ha arribat [a la majoria], no ha arribat, i s’ha quedat amb un pam de nas”. 

Gamarra augura un referèndum

El PP també es va quedar perplex aquest dimarts quan va ser Óscar Puente qui intervenia en nom del PSOE, en lloc de Sánchez o el portaveu del grup parlamentari, Patxi López. Segons el partit conservador, el president en funcions es va "amagar" per no haver de respondre sobre l'amnistia, tal com va recriminar-li Feijóo. "Ha preferit escapar-se per no dir la veritat sobre les exigències a les quals està sotmès. Qui calla consent. Veurem la intensitat del seu silenci", ha insistit el candidat a la investidura, que ha tancat la jornada després de la intervenció de la seva número 2, Cuca Gamarra, que ha preguntat a Sánchez: "Quant més l’han de pressionar els independentistes perquè acceptin un referèndum sobre la unitat d’Espanya?" Probablement, Puente tornarà a intervenir divendres en la jornada del fracàs definitiu de Feijóo, mentre Sánchez espera el seu torn i el PSOE entra a fons en les negociacions amb Junts i ERC.

El compte enrere ha començat amb la primera votació: d’aquí dos mesos, el 27 de novembre, es dissoldran les Corts espanyoles si no s’aconsegueix investir un president. La segona votació de divendres es presenta com un tràmit gairebé sobrer i, de fet, al pati del Congrés ja tothom preguntava per les opcions de Sánchez i l’estat de les negociacions amb les forces sobiranistes. Fonts republicanes apuntaven que es parla del finançament autonòmic i el dèficit fiscal, però des del govern espanyol ho desmentien. A les files socialistes insisteixen un dia més en la idea de ser respectuosos amb els temps establerts, així que fins que Felip VI no designi Sánchez com a candidat, no avançaran res. Això sí, sentint les exigències que va posar sobre la taula la diputada de Coalició Canària per al seu vot a Feijóo, que podrien valdre també per a la investidura de Sánchez, fonts de la Moncloa assenyalen que la majoria plurinacional amb què ha topat el líder del PP podria ampliar-se. El PSOE creu que podrà sumar el vot de la canària Cristina Valido, per bé que igualment s’haurà d’arromangar amb l’independentisme.

stats