PP
Política 25/01/2023

Feijóo acarona el PP balear amb vista a les eleccions autonòmiques

Amb la presència de Bendodo aquest dimarts, pràcticament tota la cúpula del partit estatal s'ha vist amb Prohens en els darrers mesos a les Illes, una de les comunitats on creuen que hi ha més opcions d'arribar al Govern

2 min
La líder del PP a Balears, Marga Prohens, i el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, aquest dissabte a Palma.

Palma"La meva presència obeeix a la importància que la direcció dona al PP balear a les autonòmiques. El PP d'aquí té el que cercava, i les Balears la presidenta que necessiten, és de les dirigents amb més força, projecció i solvència del partit a escala estatal". Aquestes són les paraules que va formular aquest dimarts el coordinador general del partit, Elías Bendodo, que és el cervell electoral del PP per a les eleccions autonòmiques i municipals –i insulars, en el cas de les Balears.

Des de l'arribada d'Alberto Núñez Feijóo a la presidència del partit ha estat una tònica la presència de dirigents del partit a les Illes. Amb l'arribada de Bendodo, ja ha aterrat a Mallorca pràcticament tota la cúpula estatal: Feijóo, la secretària general Cuca Gamarra, el mateix Bendodo i quatre dels cinc vicesecretaris.

El PP balear coincideix amb el regionalisme de Feijóo, amb les qüestions referides a la llengua i a un cert enfortiment de la perifèria enfront del centralisme de Madrid, tot i que Galícia i les Balears estiguin a una distància abismal davant temes com, per exemple, la reforma del sistema de finançament autonòmic. L'Espanya que es buida contra l'Espanya que s'omple. A més, el cervell econòmic del PP, Juan Bravo, exconseller d'Hisenda de la Junta d'Andalusia, està molt ben connectat amb el PP balear, especialment destaca la bona relació amb el portaveu parlamentari illenc Antoni Costa. De fet, el mateix Bravo va néixer a Mallorca.

Cal recordar, a més, que Feijóo va elegir Mallorca com el lloc per escenificar la seva proposta d'abaixar l'IVA als aliments bàsics, amb una visita al mercat de Pere Garau. Tant Feijóo com Bravo, Gamarra i la vicesecretària de Polítiques Socials, Carmen Navarro, van assistir a la conferència política del PP illenc que es va celebrar fa unes setmanes, en una imatge de total unió del partit i de suport de la direcció estatal a Marga Prohens.

Expectatives electorals

La direcció del PP pensa que les Balears són una de les comunitats on tenen més possibilitats de governar. "Hi ha molt bones perspectives", va afirmar Bendodo. Les enquestes, per ara, escenifiquen que el PP necessitaria Vox per governar, ja que l'extrema dreta podria duplicar els resultats. Les sensacions de Vox és que passaran de tres a cinc diputats a Mallorca i en treurien un a Eivissa, que seria la nova presidenta, Patricia de las Heras.

Així i tot, el PP balear no és el de Castella i Lleó, ja que a les Illes hi ha un major component de regionalisme, una certa defensa de la llengua catalana i un allunyament del centralisme polític, que són batalles amb diferències abismals amb Vox. A més, l'extrema dreta és incompatible amb El Pi. L'altre component és el de Ciutadans. Tothom apunta al seu esfondrament, però la projecció estatal de Patricia Guasp, com a nova líder del partit, podria fer que la formació taronja tingués suficients vots per no arribar al 5%, cosa que perjudicaria enormement el PP, ja que serien vots que anirien a la paperera. "Aquest vot liberal està plenament integrat en el projecte de Feijóo", va insistir Bendodo.

stats