Política 15/11/2019

Podem demana que les ajudes per fallida de Thomas Cook arribin a més treballadors

Reclama que les empreses es vegin compensades pel manteniment de l'ocupació

Ara Balears
2 min
Una agència londinenca de Thomas Cook, el grup que compta amb 22.000 treballadors.

PalmaPodem demana estendre a més treballadors les ajudes que contempla el projecte de Llei per la fallida del turoperador britànic Thomas Cook i ha registrat diverses esmenes vinculades a prestacions per desocupació i a jubilacions parcials.

El grup parlamentari morat ha presentat cinc iniciatives al projecte de Llei de mesures urgents per a pal·liar els efectes derivats de la insolvència del grup empresarial Thomas Cook que seran debatudes previsiblement la setmana vinent en la Diputació Permanent del Congrés, juntament amb les quals han registrat la resta de partits polítics.

En el cas de les mesures de suport a la prolongació del període d'activitat dels treballadors amb contractes fixos discontinus en els sectors de turisme i comerç i hostaleria, Podem demana que s'estengui, amb caràcter excepcional, als treballadors amb contractes fixos i també als sectors del transport i distribució vinculats a l'activitat turística per a empreses de Balears i Canàries durant els mesos d'octubre i desembre de 2019 i febrer i març de 2020.

D'altra banda, també urgeix al fet que les línies de finançament de fins a 200 milions d'euros per a les empreses afectades i de fins a 500 milions a través del Focit (abans Fomit) per a tot el sector estiguin condicionades al manteniment de l'ocupació.

Podem ha explicat que aquestes iniciatives recullen els requeriments dels sindicats d'incloure ajudes no sols a les empreses sinó també als treballadors. Per aquest motiu han afegit una altra esmena que garanteix la reposició de les prestacions a les persones treballadores el lloc de les quals s'ha vist afectat per la fallida de Thomas Cook.

El text que proposen diu que en els supòsits en què es decideixi per l'empresa la suspensió de contractes o la reducció temporal de la jornada de treball amb base en circumstàncies excepcionals, el Servei Públic d'Ocupació Estatal i, si escau, l'Institut Social de la Marina podran autoritzar que el temps en què es percebin les prestacions per desocupació que portin aquesta causa "no es computi a l'efecte de consumir els períodes màxims de percepció establerts".

Així mateix, Podem proposa modificar la Llei General de la Seguretat Social per a afegir un epígraf que ampliï com a col·lectius subjectes al sistema de jubilació parcial a les persones afectades pels motius recollits en la nova Llei sobre Thomas Cook.

stats