Crònica

Una estudiant contra Ayuso a la Complutense

La universitat ha distingit com a alumna il·lustra la presidenta madrilenya i ha estat rebuda amb protestes

2 min
Isabel Díaz Ayuso, a la sortida de l'acte a la Universitat Complutense de Madrid

MadridLa convocatòria era a les deu del matí, a fora i també a dins del hall de la Facultat de Ciències de la Informació de la Universidad Complutense de Madrid. La protesta s'havia anat coent a foc lent des de feia setmanes. El motiu? Que la Complutense hagués decidit distingir com a alumna il·lustra la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que hi va estudiar periodisme. La polèmica estava servida i l'acte ha estat del tot menys plàcid: a la protesta de desenes d'estudiants i professors, s'hi han afegit les paraules de l'estudiant amb millor expedient, que ha aprofitat l'altaveu de l'acte per carregar contra la decisió de la universitat.

"Algú se sabia el meu nom? Crec que no, oi? Però el d'Ayuso sí. Està fent alguna cosa per nosaltres? Crec que no. Avui és un dia molt trist", ha deixat anar Elisa María Lozano, l'alumna amb la millor nota del centre, que havia estat distingida per aquest motiu per la universitat. L'estudiant ha pujat a l'escenari conscient de carregar contra el seu guardó, que considerava que no tenia cap mena d'importància, però sobretot contra el d'Ayuso. Ha fet seves, de fet, les consignes de la protesta, que han qualificat la presidenta madrilenya de "feixista" i "assassina".

Tímids aplaudiments a l'inici del discurs de l'estudiant que han acabat ofegats per una escridassada de suport a Ayuso dins el mateix auditori. Ara bé, de manera més velada, ha secundat les crítiques de Lozano l'actor i periodista Antonio de la Torre, que ha rebut el mateix guardó que la presidenta de la Comunitat de Madrid. De la Torre, guanyador de diversos premis Goya, ha defensat les paraules "llibertat" i "pàtria" que tantes vegades esmenta Ayuso per destacar la tasca dels treballadors públics en l'àmbit de l'educació i la sanitat. "Jo he pensat en llibertat gràcies al fet que existeix l'educació pública", ha afirmat. "Els treballadors públics són els que mereixen ser alumnes il·lustres", ha acabat. En el seu cas, ha rebut els aplaudiments de la sala.

A fora de l'auditori, el hall de la facultat ja s'havia convertit en una espècie de grada dividida entre partidaris i contraris de la presidenta madrilenya que n'esperaven la sortida. Abans, Ayuso ha pres la paraula quan ha recollit el guardó. Ha presentat la Complutense com casa seva, ha lamentat que les protestes "enterboleixin" aquesta mena d'actes i ha presentat com una de les damnificades l'estudiant que ha protestat pel seu reconeixement -"alumnes com l'Elisa, que s'ho mereixen tot", ha dit.

Ayuso ha acabat sortint de la facultat escortada i increpada pels seus detractors. Hores després, ha rebut el suport del president del seu partit, Alberto Núñez Feijóo, i també del líder de Vox, Santiago Abascal. Elisa María Lozano també ha rebut el suport de diversos dirigents d'esquerres. El ministre d'Universitats, Joan Subirats, ha carregat contra la decisió de la Complutense de distingir Ayuso i ha emmarcat les protestes en la "normalitat".

stats