Partits polítics
Política 28/03/2023

Pablo Iglesias: "Hi ha qui pretén humiliar Podem"

Les negociacions entre Sumar i el partit lila continuen bloquejades després de l'últim contacte de dilluns a la tarda

4 min
Pablo Iglesias

MadridEl conflicte entre Yolanda Díaz i Podem segueix sense trobar desllorigador i la tensió creix cada dia que passa. Les negociacions estan bloquejades, i la fotografia unitària que busca la vicepresidenta segona per l'acte de diumenge en què ha de presentar la seva candidatura a hores d'ara quedaria coixa perquè Podem no hi serà si abans no hi ha un acord amb la ministra de Treball. Els contactes entre els equips negociadors s'han incrementat en els últims dies, però també ho han fet els dards creuats entre Díaz i Pablo Iglesias. L'últim, el que ha enviat l'exlíder de Podem a la vicepresidenta segona en un article a l'ARA: "Les bones paraules, els somriures, les ambigüitats i les posicions egípcies poden ser una tàctica útil i legítima per guanyar suports, però no s'han de substreure mai de la legitimitat democràtica i de les regles pactades".

Davant una batalla que no s'apaivaga, formacions com Esquerra Unida o els comuns han sortit en defensa de la impulsora de Sumar i el seu projecte, cosa que ha suposat injectar pressió de forma més o menys directa a Podem. "Tot el que sigui generar soroll i desgastar Yolanda Díaz, que serà previsiblement candidata a les eleccions generals, és treballar contra l'acord", va deixar anar aquest dilluns el ministre de Consum i líder d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, en una entrevista a RNE, on també va acusar Podem de "filtrar que hi havia un desacord" i que "Sumar no acceptava les seves condicions". Esquerra Unida és una de les formacions amb qui més complicitat té Díaz –la vicepresidenta continua militant al PCE–, i ho va evidenciar Garzón quan va assegurar que el seu partit no posarà cap condició per ser a l'acte d'aquest diumenge perquè "això no va d'aquest tipus de negociacions". En un missatge velat a Podem, el ministre va demanar "abandonar aquesta lògica de la política de l'enfrontament i la cerca constant dels que són lleials i els que són traïdors".

Esquerra Unida parla amb l'equip de Sumar de manera fluida des de fa temps, recorden fonts de la formació. Igual que els comuns, un altre dels partits amb qui Díaz té més afinitat. La líder de Catalunya en Comú, Ada Colau, ja ha confirmat la seva presència a l'acte de Madrid i aquest dilluns també ho va fer la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, en un tuit. "Díaz ha decidit trepitjar el país per escoltar la gent, i no els platós perquè la gent l'escolti a ella", va afirmar ahir el portaveu dels comuns, Joan Mena, en roda de premsa. Veus de la formació admeten que els agradaria que les converses es fessin amb discreció, però confien que el conflicte es resolgui abans de diumenge.

Negociacions bloquejades

El coportaveu de Podem, Pablo Fernández, va insistir en arribar a un acord per escrit per celebrar primàries obertes per elaborar les candidatures de Sumar: "Primàries obertes, transparents i amb garanties". Les converses s'han incrementat des de dijous –a hores d'ara amb el cap de gabinet de Díaz, Josep Vendrell, i la secretària d'organització de Podem, Lilith Vestrynge, com a interlocutors– i les dues bandes s'han intercanviat documents sense èxit. L'últim contacte va ser aquest dilluns a la tarda, segons fonts consultades, i tampoc va fructificar. Al partit lila insisteixen que l'únic que demanen és posar per escrit el compromís de celebrar primàries obertes, amb un cens nou i amb filtres de seguretat. Des de Sumar recorden que la mateixa Yolanda Díaz ha defensat el sistema de primàries, però defensen que no poden signar un acord bilateral amb Podem per respecte a la resta de formacions de l'espai i demanen que els liles es comprometin al fet que sigui un pacte multilateral.

La vicepresidenta espanyola i ministra de Treball, Yolanda Díaz.

La pugna Díaz-Iglesias

La vicepresidenta segona va acabar aquest diumenge el procés d'escolta a les Canàries i, conscient que el conflicte amb el partit lila s'està agreujant, va enviar-los un missatge implícit: "No es guanya un país parlant de llistes electorals". La rèplica li va arribar aquest mateix dilluns per boca de l'exlíder lila, Pablo Iglesias. "A qualsevol que fa política li interessen les llistes electorals", va afirmar en declaracions a RAC1. És la manera, va dir, que arribin a les institucions els sectors amb els quals "estàs més d'acord".

I en aquest sentit, Iglesias va aprofitar per afirmar que Díaz està "més a prop" de Més País que de Podem, un fet que considera "legítim", però que per això demana primàries, per decidir la representació de cada partit. "Falta més maduresa i serietat", va dir. "Hi ha qui pretén humiliar a una força política, que més enllà que s'ho mereixi o no, mai s'ha deixat humiliar i no ho farà ara", ha afegit aquest dimarts en un article a l'ARA, on també assegura que si a Podem li toca "ocupar un paper modest" fruit de les primàries, haurà estat "derrotat en justa lluita política i jugarà el paper que li correspongui".

La complicitat que fa setmanes que s'ha esvaït entre Yolanda Díaz i Pablo Iglesias sí que s'ha visualitzat en els últims mesos entre la vicepresidenta segona i el líder de Més País, Íñigo Errejón. L'exdirigent de Podem, però, fins aquest dilluns no va confirmar que seria a l'acte de diumenge. Fonts de la formació van subratllar que la "bona relació" entre els dos dirigents "no és nova": tots dos van compartir escenari fa tan sols dues setmanes per presentar l'estudi sobre l'impacte de la precarietat laboral en la salut mental.

stats