Sessió d'investidura
Política 03/07/2023

L'esquerra reacciona al discurs de Prohens: "Hi haurà un govern en solitari que aplicarà el programa en solitari de Vox"

"Només ha faltat la Llei de símbols per tenir completa la legislació de José Ramón Bauzá", ha destacat el portaveu adjunt del PSIB, Marc Pons

2 min
El portaveu adjunt del PSIB, Marc Pons

PalmaLes primeres reaccions al discurs d'investidura de Marga Prohens com a presidenta del Govern han mostrat una esquerra unànime al voltant de la mateixa idea: l'assumpció del programa de Vox per part del PP. "El discurs és fantasiós, poc creïble i ple d'eslògans buits que fan preveure que seguirà el programa de Vox"; "confirmam que hi haurà un govern en solitari del PP que aplicarà el programa en solitari de Vox" i "la candidata del PP ha llegit perfectament el programa de Vox", han estat algunes de les proclames dels portaveus de Més per Menorca (Josep Castells), MÉS per Mallorca (Lluís Apesteguia) i el PSIB (Marc Pons).

Castells ha definit la intervenció de Prohens com "una rondalla", ja que està "plena de contradiccions". En primer lloc, ha dit, l'atribució dels problemes de l'habitatge a la sobrepoblació, acompanyada de "la recepta" de "més massificació turística i, per tant, més treballadors vinculats al turisme i una espiral d'encariment". "Vinculant cultura i turisme llances el missatge que la cultura serà espectacle i fer activitats perquè els turistes puguin passar-s'ho bé", ha retret. A més, ha criticat "la poca elegància amb el Govern sortint", "amb expressions ofensives".

Per la seva banda, Apesteguia s'ha mostrat "sorprès per la poca concreció", amb fins a deu plans que ha anunciat Prohens en què encara "s'han d'estudiar les mesures". "Prohens ha començat recordant els 40 anys d'autonomia, esmentant els partits fundacionals, però en falta un, el company de govern, i no ha pogut ser esmentat perquè està en contra de l'autonomia", ha assegurat. "Vuit diputats –els de Vox– s'imposen a 26 –els del PP–, que a partir d'ara governaran aquesta terra", ha afegit.

"Ha estat un discurs del passat, amb zero propostes de canvi climàtic. No s'ha parlat de feminisme, ni de memòria democràtica, i no hi ha cap objectiu en matèria d'habitatge i transport públic", ha exposat Pons. "Això sí, hi ha voluntat de ressuscitar algunes legislacions que havien quedat oblidades, com la llei Delgado (llei turística) i la llei Company (llei agrària). Només ha faltat la llei de símbols per tenir completes les lleis de José Ramón Bauzá", ha insistit.

El PP facilita el camí a Marga Prohens

La visió de l'esquerra ha distat molt de la del PP, com era d'esperar. "Ha estat un discurs valent, però també elegant i institucional. Ha connectat amb la realitat que es viu al carrer, i amb els votants que el 28 de maig, fins i tot sense votar el PP, van votar canvi, tenint en compte les reaccions que han tingut alguns partits a partir dels resultats electorals", ha dit el portaveu del PP, Sebastià Sagreras. En la mateixa línia s'ha pronunciat el representant de Sa Unió de Formentera, Llorenç Córdoba, que ha recalcat que estan "més reforçats a donar suport a la investidura". Finalment, la portaveu de Vox, Idoia Ribas, ha felicitat Prohens pels termes que ha utilitzat i les propostes que ha presentat, ja que "deslliuraran els ciutadans de les polítiques lliberticides d'esquerra".

stats