Govern PSOE-UP
Política 06/02/2023

Les esquerdes del govern PSOE-UP es multipliquen en un any electoral

La llei del 'només sí és sí' i la 'llei mordassa', passant per la de benestar animal, separen els socis de l'executiu

3 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, ahir al Congrés al costat de la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz.

MadridLa llei del només sí és sí és ara mateix l'esquerda més profunda al govern de coalició del PSOE i Unides Podem, però no és l'única. Vegem-ho.

Llei del 'només sí és sí'

Quan es van començar a produir les primeres rebaixes de penes, el PSOE i Unides Podem van admetre que havien d'abordar com frenar-ho. Des del mes de desembre tots dos socis s'intercanvien documents sense èxit. Els socialistes són partidaris de tornar a incorporar la violència i la intimidació com un agreujant per intentar apujar les penes als agressors sexuals sense tocar l'article del consentiment. Unides Podem s'hi oposa perquè considera que suposa tornar al model anterior. Montero, de fet, accepta ara modificar la llei perquè li demana el PSOE i perquè considera que el govern de coalició ha de respondre amb unitat a "l'ofensiva" de la dreta contra la normativa. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, manté la mà estesa als socialistes per canviar la llei i tornar a l'anterior model, però aquest diumenge, des de València, ha aprofitat per assenyalar el president espanyol, Pedro Sánchez, com a responsable de les rebaixes de penes-

'Llei mordassa'

La reforma de la llei mordassa va ser un dels primers compromisos que el govern de coalició va intentar tirar endavant al Congrés, però quan falten pocs mesos per a les pròximes eleccions generals, la norma continua estancada. En aquest cas, l'esquerda no és tant entre el PSOE i Unides Podem, que també, sinó amb els socis d'investidura. A hores d'ara hi continua havent quatre punts de la reforma que ERC, Junts i EH Bildu no subscriuen. Un d'ells té a veure amb l'eliminació de l'ús de les pilotes de goma per part de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, cosa a la qual els socialistes es resisteixen. Per intentar preservar la unitat del govern de coalició, Unides Podem s'ha alineat amb el PSOE i ha subscrit l'última proposta dels socialistes, que també ha signat el PNB: que el ministeri de l'Interior faci un "estudi" sobre l'ús d'aquest material antidisturbis. Els socis d'investidura ho consideren insuficient. La norma s'ha ara de votar en comissió, on hi ha el risc que decaigui perquè no reuneix els suports suficients.

El Marroc i el gir sobre el Sàhara

El gir del PSOE en política exterior per alinear-se amb la proposta marroquina d'atorgar una autonomia al Sàhara Occidental en lloc del referèndum d'autodeterminació que defensa l'ONU també ha tensat les costures de la coalició. El govern espanyol ho justifica per la realpolitik i la necessitat de tenir bones relacions amb el Marroc, que no ha dubtat a fer servir la immigració i els salts a la tanca per pressionar Madrid. Cap ministre d'Unides Podem va participar en la cimera bilateral de Rabat d'aquesta setmana i tampoc estan satisfets amb les explicacions del ministre Marlaska sobre la mort de 23 immigrants a Melilla el passat 24 de juny.

Ajuda militar a Ucraïna

Pedro Sánchez va ser l'amfitrió de l'última cimera de l'OTAN i s'ha alineat amb els seus socis en la necessitat d'ajudar Ucraïna amb armes per frenar la invasió russa. Unides Podem és declaradament antiatlantista i considera que els Estats Units s'estan aprofitant del conflicte per imposar les seves tesis militaristes. Si l'enviament de tancs Leopard ha de passar pel Congrés, la divisió al govern es tornarà a escenificar.

Llei de benestar animal

L'oposició del PSOE a equiparar els gossos de caça amb les mascotes domèstiques pel que fa a estàndards de protecció ha obert una altra esquerda a la coalició. Dijous es debatrà al Congrés aquest projecte de llei, impulsat pel ministeri de Drets Socials que pilota la secretària general de Podem, Ione Belarra, sense que estigui clar si tirarà endavant. Els socialistes, pressionats pel món rural (on el lobi de la caça és molt poderós), van aconseguir deixar fora de la normativa els gossos de caça gràcies a una esmena que van introduir al text amb els vots del PP i de Vox.

Pensions

El ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá, està negociant internament una proposta de reforma de les pensions per garantir-ne la sostenibilitat, una exigència de Brussel·les. Els seus plans passen per ampliar el còmput d'anys a l'hora de fer el càlcul, de 25 a 30, una idea que desagrada a Unides Podem perquè consideren que és un estratagema per abaixar les pensions. De moment, però, hi ha poc soroll al voltant d'aquesta qüestió, que s'està negociant també amb els agents socials.

stats