ERC permet que els pressupostos progressin al Senat

Els republicans havien amenaçat amb torpedinar-los si no hi havia pacte amb l'audiovisual

3 min
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant el debat de pressupostos al ple del Senat

MadridMentre el PSOE i ERC continuen negociant de manera discreta com protegir les llengües cooficials a la llei de l'audiovisual, els pressupostos han superat aquest divendres un nou tràmit. Els republicans han tornat a donar aire als comptes no posant obstacles perquè comencessin la seva tramitació al Senat. L'objectiu d'ERC és utilitzar aquest camí a la cambra alta per pressionar l'executiu espanyol, tot i que a la pràctica gairebé no hi ha possibilitats que els comptes acabin caient. Tanmateix, ERC ha presentat 16 esmenes parcials que s'hauran de debatre en els pròxims dies i que els republicans no pensen retirar mentre no hi hagi acord per protegir el català a les plataformes audiovisuals.

El partit d'Oriol Junqueras ja va aplanar el terreny a la tramitació dels comptes a la cambra alta quan fa unes setmanes va anunciar que no presentaria cap esmena a la totalitat. En el ple d'aquest dijous, de fet, van votar en contra de tots els vetos que havien presentat grups com el PP o JxCat, i aquest divendres ho han fet en contra dels que havien presentat per a cada una de les seccions dels comptes. ERC només s'ha acabat abstenint en les esmenes que havia registrat Junts en contra de les partides de Defensa, Interior i la Casa del Rei. Aquesta última no ha variat en relació amb l'últim any i continua sent de vuit milions d'euros. "Els pressupostos continuen el seu recorregut i Espanya comptarà en els pròxims dies amb uns nous comptes", ha celebrat la portaveu de la Moncloa, Isabel Rodríguez, en roda de premsa posterior al consell de ministres.

"No hem tancat la negociació dels pressupostos amb el govern", advertia dijous la senadora d'ERC Mirella Cortés durant la primera jornada del debat de pressupostos a la cambra alta. Cortés, de fet, afegia que a hores d'ara "res porta a considerar" que els republicans avalaran els comptes de la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero. La mateixa ministra reconeixia que, mentre no hi hagi acord per a la llei de l'audiovisual, els comptes penjaran d'un fil.

A part de les 16 esmenes d'ERC, Junts també n'ha presentat més de 500. Ja durant la tramitació al Congrés, el grup que lidera Míriam Nogueras en va presentar desenes per fer evident el seu rebuig als comptes. Una de les que es van acceptar, però que la Moncloa ja ha dit que no es podrà executar, és la creació d'un fons covid per a tot l'Estat de 9.362 milions. En una de les esmenes que ERC ha presentat al Senat demanen que es creï un fons covid per un valor de 13.000 milions d'euros. Aquest dijous, però, Montero va insistir que l'esmena de Junts no s'hauria d'haver presentat ni aprovat. Entre les esmenes que Junts ha presentat al Senat hi torna a haver la reclamació del traspàs íntegre de Rodalies, per exemple.

El ple del 21 de desembre

Superat el primer tràmit dels comptes, ara s'hauran de debatre les esmenes parcials, amb una data límit: el ple del 21 de desembre. Però el que és cert és que llavors ja no hi ha la possibilitat de tombar els pressupostos. L'única opció que hi havia de vetar-los i que haguessin de tornar a començar la tramitació al Congrés era que hagués prosperat algun dels vetos a la totalitat que havien presentat grups com el PP i JxCat, o algun a les seccions. No ha passat en les votacions d'aquest divendres.

Al ple del 21 i el 22 de desembre es votaran les esmenes i el dictamen final. En aquest punt l'únic que pot passar és que s'aprovi alguna modificació i que, posteriorment, abans de Cap d'Any el Congrés torni a celebrar un ple per ratificar o revocar aquestes esmenes. L'objectiu del govern espanyol és que no hi hagi canvis a la cambra alta i que la tramitació s'acabi el dia 22, però és conscient que ERC pot dilatar el procés.

stats