Moviments socials

Denuncien la infiltració d'un policia menorquí durant dos anys a l'esquerra independentista i al moviment per l'habitatge

L'home havia entrat a organitzacions com el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans i Resistim al Gòtic

3 min
Concentració, aquest dimarts al matí, davant la UB per denunciar que la policia espanyola s'ha infiltrat en moviments juvenils independentistes i prohabitatge

BarcelonaEl Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i Alerta Solidària han informat aquest matí que han expulsat un noi de diferents grups de treball i xarxes dels moviments independentistes i en defensa del dret de l'habitatge després de comprovar que era un agent de la Policia Nacional infiltrat. El cas, que ha avançat aquest matí el quinzenal Directa, l'han explicat en una roda de premsa davant de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona (UB). Portaveus de les dues entitats han detallat que, després de setmanes d'investigacions, havien pogut comprovar que el noi feia dos anys que feia servir una identitat falsa per infiltrar-se en aquests cercles i obtenir informació “valuosa”. Denuncien que es tracta d’un nou cas de “persecució política ideològica”, una “conseqüència més de la repressió de l’Estat”.

“Si l’Estat ens dedica aquests recursos és que anem pel bon camí”, ha sentenciat Martí Majoral, portaveu nacional d’Alerta Solidària, que ha detallat que ara estan acompanyant tots els moviments on aquesta persona va estar infiltrada, que inclouen associacions en defensa del dret de l’habitatge com la plataforma Resistim al Gòtic, el mateix SEPC o el casal popular Lina Òdena de l'Esquerra de l'Eixample. També han anunciat que emprendran tots els camins possibles per aclarir el com, el quan i el perquè de l’operació, però han deixat clar que no confien en la justícia espanyola: “Juguen amb les cartes marcades”.

Els portaveus de les dues associacions han assegurat que demanaran explicacions al Congrés i al Parlament (entre els concentrats hi havia diferents membres de la CUP). Volen que la conselleria d’Universitats doni detalls sobre algunes “irregularitats” que han detectat en la matrícula universitària de l’agent infiltrat, que es va inscriure a la Facultat d'Educació de la UB, i en alguns resultats d’examen i també demanaran detalls sobre per què aquesta persona va ser identificada com a mínim una vegada en un desnonament i no va rebre la sanció que sí que van rebre els seus companys.

“És un nou cas d’operació d’Estat contra l’independentisme”, han denunciat, i la portaveu nacional del SEPC, Marta Daviu, ha afegit que la repressió no els aturarà. Entenen que les alertes per detectar possibles talps han funcionat bé en aquest cas i lamenten els “dos anys de mentides” d’aquesta persona per arribar fins a posicions estratègiques i aconseguir informació valuosa.

Des de Resistim al Gòtic ja han emès un comunicat en què denuncien que aquesta operació és un "exemple més" de la repressió que pateixen com a moviment i han demanat respecte pels processos interns que ara hauran de fer: "Necessitem calma per treballar-ho i cuidar-nos entre nosaltres".

Consultats per aquest diari, els portaveus de la Policia Nacional, de moment, no han volgut donar cap detall sobre aquest cas i asseguren que estan "recollint informació" per poder explicar què ha passat exactament.

Segons la informació que publica la Directa, l'home, que és de Menorca –tot i que va assegurar que era de Palma– i respon a les inicials I.J.E.G., va fer servir el nom de Marc Hernàndez Pon per entrar, el juny del 2020, en l'activisme català. La primera concentració en la qual va participar va ser el 2 de juny a la plaça Universitat en la campanya La vida abans que el capital. Vint dies després, s'incorpora a l'assemblea de Resistim al Gòtic i només set dies després participa en una cercavila contra el desallotjament del casal Lina Òdena, on va arribar a ser responsable d'economia. Al SEPC es va convertir en coordinador del nucli al Campus Mundet. El setmanari també apunta que la imatge del presumpte talp va sortir per TV3 en el marc de la campanya de Batec que feia una crida a colar-se al tren.

stats