Política 14/05/2019

Artadi: "No entrarem en un govern d'Ada Colau ni la votarem. ERC no ho veu així"

La número dos de JxCat avisa que un govern amb els comuns "no és independentista"

Ara
3 min

BarcelonaLa número dos de JxCat, Elsa Artadi, ha assegurat aquest dimarts en una entrevista a l'ARA que JxCat aposta pel "canvi" a Barcelona, i que això no passa per governar amb Ada Colau. "Hi ha altres formacions polítiques que no ho veuen així, com ERC, però nosaltres no ho compartim –ha dit–. No entrarem en un govern d'Ada Colau ni la votarem", ha conclòs la candidata, que fa tàndem amb l'exconseller Joaquim Forn en aquestes eleccions del 26 de maig.

També ha remarcat la importància, a parer seu, que el pròxim alcalde o alcaldessa de Barcelona sigui independentista. I ha advertit Esquerra: "Un govern municipal amb la senyora Colau no és un govern independentista". Així, JxCat ha estès la mà a Esquerra per compartir executiu: "Han sigut socis nostres des del 2012, és normal que els estenguem ara la mà".

Artadi no ha volgut entrar en la polèmica sobre l'edat de Maragall. "És una característica més, com ser home o venir de l'espai socialista. Nosaltres hem apostat per altres perfils", ha assegurat. En una entrevista, però, sí que havia dit que no li semblava una opció de futur.

Ha tret ferro al resultat de JxCat a les eleccions generals, quan va quedar cinquena força a Barcelona. A parer seu, el 26-M es votarà en clau local i per la persona. "Són eleccions molt diferents", ha afirmat, remarcant que es van "recuperar" en relació a les enquestes, que els donaven entre 3 i 4 escons (en van treure 7, un menys que el juny del 2016).

Artadi també ha assegurat que "passi el que passi" i tregui el resultat que tregui ella es quedarà quatre anys a l'Ajuntament de Barcelona. "La meva aposta és seriosa i ferma per a l'Ajuntament de Barcelona i amb la voluntat de governar. El meu espai és la ciutat de Barcelona –ha asseverat–. En el moment en què es convoquessin unes eleccions a Catalunya, JxCat ja prendrà la decisió que hagi de prendre. Ja hem fet lideratges nous, com el meu o el de Laura Borràs", ha dit l'endemà que l'expresident Carles Puigdemont s'hagi descartat com a candidat en unes noves eleccions catalanes.

Programa: habitatge, 'top manta', seguretat, turisme i salari mínim

Artadi ha negat que JxCat sigui una rèplica de CiU. "En última instància el programa electoral l'he decidit jo", ha dit la número dos, que ha destacat la incorporació d'independents a la candidatura com l'advocat Sergi Blàzquez, la periodista Pilar Calvo o l'exsocialista Ferran Mascarell –que ja va ser conseller amb l'expresident Artur Mas.

En termes d'habitatge, la número dos de JxCat ha criticat l'"herència socialista" i d'esquerres dels anteriors governs, i ha denunciat que es va construir habitatge públic que va acabar "liberalitzant-se" i venent-se. Artadi ha proposat "abaratir" el sòl a l'àrea metropolitana, que els privats construeixin, però que l'administració els obligui a posar un lloguer "assequible". Pel que fa al mercat actual d'habitatge, ha parlat de posar incentius per augmentar l'oferta de lloguer, que actualment ha xifrat només en un 20% del total de l'habitatge.

S'ha mostrat contrària a regular el lloguer "a cop de decret", fixant el preu des de l'administració. Artadi ha explicat que aquesta solució s'ha provat a Berlín o París i "no ha funcionat". "Si a un propietari li marques un preu màxim, el traurà del mercat de lloguer i el posarà a la venda", ha dit, alertant que d'aquesta manera es reduirà encara més l'oferta d'habitatge per llogar.

En el cas del 'top manta', Artadi ha dit que és un problema de "convivència" i no de seguretat. En el programa proposa un protocol entre les tres administracions per lluitar contra aquesta pràctica i "donar una altra opció" a les persones que s'hi dediquen. "S'ha de multar els consumidors", ha afirmat la candidata de JxCat. En l'àmbit de seguretat, ha apostat per augmentar la plantilla de la Guàrdia Urbana fins als 3.300 agents.

També ha proposat un salari mínim de 1.200 euros. Per promoure-ho, malgrat que l'Ajuntament no té competències, ha dit que podria convertir-se en una clàusula per treballar com a empresa licitadora de Barcelona. "No podem seguir permetent que, encara que la gent tingui treball, estiguem en índexs de pobresa", ha asseverat Artadi.

La número dos de JxCat també ha carregat contra la "fòbia" al turisme que considera que té Colau. "Si no es fa promoció turística des de l'administració pública, renuncies a modelar-lo", ha dit Artadi, afirmant que si no ho fa l'Ajuntament, el turisme seguirà venint i decidiran el model els privats. "S'ha de treballar la descentralització del turisme", ha opinat.

En relació a la mobilitat, Artadi ha proposat que en aquest mandat hi hagi una única aplicació que inclogui tots els tipus de transport possibles: des del metro a l'autobús passant per la bicicleta o, fins i tot, el pàrquing del cotxe privat.

stats