Política 12/11/2020

El Govern torna a anunciar la posada en marxa de l'Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics

La Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca disposarà de 1.064 milions d'euros l'any que ve

Maria Llull
4 min
El conseller d'Educació, Universitat i Recerca, durant la seva compareixença

PalmaEl conseller d'Educació, Universitat i Recerca, Martí March, ha anunciat que es posarà en marxa l'Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics l'any que ve, un any després que la portaveu del Govern, Pilar Costa, asseguràs que entraria en funcionament al febrer d'enguany. March ha fet aquest anunci durant la compareixença davant del Parlament per explicar els pressupostos de la seva Conselleria, i ha explicat que aquest organisme servirà per "defensar els drets dels ciutadans de les Balears, de les dues llengües".

El Consell de Govern va aprovar el 29 de novembre de 2019 el decret per crear aquest organisme, malgrat que ho va fer sense cap pressupost assignat. L'oficina havia de començar a funcionar al febrer del 2020, perquè el decret va entrar en vigor dos mesos després. Però Martí March ha anunciat aquest dijous la "posada en marxa" de l'oficina gràcies a la dotació econòmica prevista per al 2021.

El pressupost de la Direcció General de Política Lingüística per a l'any que ve serà de 3 milions d'euros i, a més de posar en funcionament l'Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics, preveu la incorporació de set dinamitzadors lingüístics i el manteniment de les subvencions per al foment de l'ús del català i per a mitjans de comunicació, com també el suport al Gabinet d'Onomàstica, al Centre de Documentació Sociolingüística de les Illes Balears i al Gabinet d'Assessorament als Mitjans de Comunicació de la UIB.

El conseller ha rebut les crítiques tant de Ciutadans com de Vox per destinar recursos a l'oficina en temps de pandèmia, però ha defensat la seva tasca i ha lamentat que es carregui contra la dotació de la Direcció General de Política Lingüística si el pressupost arriba als 1.064 milions d'euros, encara que March ha afegit durant la presentació gairebé 17 milions d'euros dels programes de cooperació territorial del Ministeri d'Educació i ha parlat de 1.082.

35 milions per a necessitats derivades de la pandèmia

La Conselleria destinarà 35.633.575 milions a atendre les necessitats derivades de la pandèmia de covid-19. "L'escola és un espai que resisteix de manera important la situació de la pandèmia i no ens podem relaxar, perquè amb el relaxament el covid torna a créixer", ha comentat March. Aquesta partida servirà per pagar les nòmines de l'increment de professors, comprar equips de protecció i augmentar el nombre de monitors de menjadors, entre altres mesures.

La partida destinada als professors de l'escola pública ha passat de 624 a 647,7 milions d'euros. A més de l'augment del nombre de professors, el covid-19 ha provocat un "increment exponencial" de les substitucions, segons ha indicat el conseller. En el cas de la concertada, Educació ha previst arribar als 182,2 milions d'euros pel que fa al pagament de les nòmines –la inversió total per als centres concertats serà de 205,3 milions d'euros–.

Així mateix, la convocatòria d'oposicions del 2020, que es va ajornar a causa de la pandèmia, es durà a terme el juny de 2021, amb la mateixa previsió de 1.144 places. Educació dedicarà gairebé 1,5 milions d'euros per enllestir-la.

D'altra banda, el pressupost de la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa serà de 22,5 milions d'euros, i bona part d'aquests doblers es destinaran a impulsar l'etapa de 0-3 anys. Els comptes de l'Institut per a l'Educació de la Primera Infància arribaran als 7,2 milions d'euros, que es destinaran a la convocatòria d'ajuts per als centres d'Educació Infantil, la creació de places públiques d'aquesta etapa i la reconversió de guarderies en escoletes.

Pel que fa a l'atenció a la diversitat i la inclusió, es destinaran 1,2 milions d'euros al Programa d'Acompanyament Escolar (PAE), un milió per incorporar professionals tècnics sociocomunitaris (PTSC) i un altre per contractar 27 especialistes en pedagogia terapèutica. Martí March ha reconegut que la baixada de ràtios a causa del covid-19 ha provocat una minva d'especialistes. "És evident que aquest curs hi ha una aturada en matèria d'inclusió educativa perquè molt professorat s'ha hagut de transformar en tutor", ha explicat, encara que també ha valorat que "la baixada de ràtios" permet "un tractament més personalitzat dels alumnes".

25 milions d'euros per a infraestructures educatives

L'Institut Balear d'Infraestructures i Serveis Educatius (Ibisec) tindrà un pressupost de poc més de 25 milions d'euros l'any que ve. Això sí, l'ampliació de l'IES Isidor Macabich es farà gràcies a 2,7 milions procedents de l'ecotaxa.

Els nous centres que es posaran en marxa l'any que ve seran el CEIP Caimari, el CEIP Campos, el CEIP Can Picafort, el CEIP Inca, el CEIP Palma B i el CIFP Ciutadella. També està previst ampliar el CEIP Escola Nova de Porreres, el CEIP Punta de n'Amer, el CEIP Sa Torre, el CEIP Montaura, el CEIP Sant Miquel, el CEIP Simó Ballester, el CEIP Ses Comes, el CEIP Rosa dels Vents, el CEIP Pau Casesnoves i l'IES Porto Cristo.

1.680 places d'FP i un 4,8% més per a la UIB

El curs 2020-21 assolirà les 1.680 places d'FP, amb 36 cicles i 82 docents més que l'any passat. La inversió per a FP dual serà de 148.876 euros, els quals seran a càrrec del Fons Social Europeu. També es posaran en marxa cursos d'especialització i s'implantaran nou aules d'emprenedoria

Quant a la Universitat de les Illes Balears, l'aportació de la Conselleria per al 2021 serà de 80,3 milions d'euros, un 4,8% més que l'any passat. D'aquests, 65,8 seran per a despeses corrents i nòmines del personal, 2,2 seran per al manteniment de les infraestructures i 700.000 serviran per cobrir la reducció del preu de les matrícules, que el curs 2018-2019 varen baixar un 10% en el cas dels graus. També es transferiran 2,7 milions d'euros per als estudis de Medicina. Durant el 2021 es farà la primera aportació de 985.715 euros per a la construcció de l'edifici interdepartamental al campus universitari.

March també ha explicat que la seva Conselleria espera aprovar l'any que ve la llei de la ciència, a través de la qual es crearà la Institució de Recerca de les Illes Balears. Aquesta entitat disposa d'una partida de 240.000 en els comptes de 2021 i la seva finalitat serà captar talent investigador. La Direcció General de Política Universitària i Recerca atorgarà ajuts mitjançant el Programa Talent, destinat a la formació de personal investigador i dotat amb 3,9 milions d'euros, i el Programa d'Impuls a l'Excel·lència, el qual publicarà convocatòries per valor de 3,5 milions d'euros.

4.530 'chromebooks'

En els pressupostos del 2021, Educació també ha previst repartir 4.530 chromebooks entre els centres educatius –durant el confinament se'n varen repartir 2.700–. La Conselleria hi destinarà 405.000 euros a adquirir aquests dispostius. També es destinaran 1,3 milions d'euros per dotar les escoles d'equipament informàtic i digital, i hi haurà 1,7 milions per al Programa de Finançament de Llibres de Text i Material Didàctic.

stats