Política 23/06/2021

Podem dona per fet al Congrés que el català a les Illes es diu balear

El Congrés rebutja una PNL sobre la unitat de la llengua catalana

ARA Balears
2 min
Congrés dels diputats

PalmaPodem va presentar dues esmenes a una PNL de Junts per Catalunya sobre la unitat de la llengua, en què donava per fet que el nom del català que es parla a les Illes és balear. En una d'aquestes s'insta el govern espanyol a "reconèixer públicament i oficialment la unitat de la llengua catalana-valenciana-balear" i a l'altra es parla de la unitat de la llengua "denominada catalana a Catalunya, valenciana al País Valencià i balear a les Illes Balears". Ara bé, aquestes esmenes varen ser retirades posteriorment, segons assenyalen fonts del partit morat a les Illes. "Des de les Balears tenim molt clar que la llengua catalana és la nostra i la defensam com a tal al Congrés", remarquen.

Més enllà de l'embull lingüístic de Podem, el Congrés ha rebutjat aquest dimecres la iniciativa de Junts per Catalunya, en què reclamava que el govern espanyol defensàs "la unitat de la llengua catalana" a tot el territori estatal, i també a Andorra i a algunes zones de França, de manera que es reconegui el català com la "llengua pròpia" de les Balears i el País Valencià. Aquesta PNL ha estat debatuda a la Comissió de Cultura i Esport del Cogrés i l'ha defensada la portaveu de Junts per Catalunya, Pilar Calvo. Calvo ha remarcat que el català és la llengua de 10 milions de parlants a l'Estat i ha criticat "les falses polèmiques" que s'han creat per dividir-lo al llarg de dècades.

La portaveu de Junts per Catalunya ha deixat clar que la "unitat lingüística del català" no és qüestionada perquè existeixen denominacions territorials com alguerès, valencià, mallorquí i andorrà, però ha reiterat que es tracta de "denominacions alternatives" que fan referència al català.

Per part seva, el portaveu del PSOE a la comissió, Marc Lamuà, ha criticat la politització de l'ús de les llengües cooficials que fan els partits nacionalistes, però també ha retret al PP i Vox la seva "hiperventilació" quan s'aborden aquestes qüestions. Per part del PP, Óscar Gamazo ha qualificat la PNL de "broma macabra" amb la qual l'independentisme vol celebrar els indults als presos polítics. "El català no és la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana", ha arribat a afirmar. Quant a Podem, María del Mar García ha defensat "la unitat de la llengua catalana" en les seves denominacions territorials diverses. La portaveu d'ERC, Marta Rosique, ha criticat "el fals relat" sobre l'existència de llengües diferents de la catalana a les Balears i el País Valencià.

stats