Política 02/11/2017

Un centenar d'intel·lectuals critiquen per carta la passivitat de la UE amb Catalunya

Personalitats com Judith Butler adverteixen que Mariano Rajoy "està violant drets bàsics"

Ara
1 min
Encaixada de mans entre el nou president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker (esquerra), i el nou president del Consell Europeu, Donald Tusk (dreta). YVES HERMAN / REUTERS.

BarcelonaUn centenar de polítics, intel·lectuals i eurodiputats han signat i enviat una carta oberta a Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea, i a Donald Tusk, president del Consell Europeu, en la qual qualifiquen d'injustificable el silenci d'Europa davant la crisi catalana.

Els signants, entre els quals s'hi compten personalitats com la catedràtica de la Universitat de Berkeley Judith Butler, l'escriptora i europarlamentària Barbara Spinelli, l'exministre de Finances grec Iannis Varufakis, el filòsof italià Antonio Negri, l'escriptor austríac Robert Menasse o el sociòleg francès Eric Fassin, critiquen que, per defensar la indivisibilitat i la sobirania de l'estat espanyol, el govern de Mariano Rajoy "està violant drets bàsics i llibertats garantides per la Convenció Europea de Drets Humans". Per aquest motiu argumenten que el cas català no pot ser considerat un afer intern i insten les institucions europees a trencar el silenci i a exercir de mediadores en el conflicte.

"L'estat de dret inclou també la protecció dels drets fonamentals i llibertats", s'argumenta en la carta, i s'afegeix que la Unió Europea ha reiterat que la violència no pot ser un instrument per resoldre problemes polítics.

La carta també denuncia la versió "mutilada i reduccionista" que fa el govern espanyol del concepte d'"estat de dret", i el risc que comporta per a les institucions europees d'assumir-la.

La carta dirigida a Donald Tusk i Jean-Claude Juncker
stats