Cisma a Podem

Dimiteixen 13 dirigents de Podem Catalunya expedientats per defensar la unitat amb Sumar

Un dels que pleguen és Lucas Ferro, el portaveu del partit lila

4 min
El diputat dels comuns Lucas Ferro en una imatge d'arxiu

BarcelonaLes picabaralles entre Sumar i Podem a l'Estat ja s'han reproduït a Catalunya. Un total de 13 dirigents de Podem han presentat la seva dimissió en bloc aquest dimarts després de tenir notícia que la cúpula del partit de Ione Belarra els ha obert un expedient d’expulsió i suspensió cautelar de militància. La raó? Un manifest que van firmar a l'estiu apel·lant a la unitat davant les tensions entre Sumar i Podem que gairebé frustren la coalició que lidera ara Yolanda Díaz. Hi rebutjaven la "confrontació" dins d'espais d'esquerra i cridaven a la responsabilitat en plena guerra oberta entre Díaz i l'exdirigent de Podem Pablo Iglesias. Finalment hi va haver acord, però Podem va pagar el peatge que la ministra d’Igualtat, Irene Montero, quedés fora de les llistes. La ferida del veto encara està oberta.

En un document al qual ha tingut accés l’ARA, els 13 dirigents asseguren que la seva dimissió busca "protegir" la unitat de l’espai d’En Comú Podem a Catalunya. "Creiem que protegir-la avui exigeix renunciar a formar part de l’actual direcció de Podem Catalunya i continuar construint-la com a militants de base", afirmen els dirigents, que lamenten ser "assenyalats" per unes declaracions amb què volien contribuir a la unitat de l'espai en un moment en què les expectatives electorals feien ben real la possibilitat d'un govern del PP i Vox. La dimissió deixa la coordinadora de Podem a Catalunya, Conchi Abellán, sense el suport de pesos importants del partit. Un d'ells és el portaveu i exdiputat al Parlament, Lucas Ferro. També marxa l'actual diputada al Parlament Yolanda López.

L’executiva de Podem a Catalunya (consell de coordinació) està formada per 12 persones, de les quals ara n’han plegat cinc. Els altres vuit dirigents que dimiteixen formen part de la direcció del partit al consell ciutadà, però no de l’executiva. Podem just va renovar els seus òrgans de direcció al gener. Al seu text, tots ells expressen el rebuig contra les mesures disciplinàries: "Entenem que l’expedient d’expulsió és el trencament del compromís de la direcció amb aquesta unitat i un assenyalament als militants que hi hem apostat des d’un inici", afirmen. La direcció de Podem també va obrir un expedient disciplinari a la seva única diputada a Astúries per declaracions crítiques amb la cúpula del partit.

Podem Catalunya ja ha sortit a rebatre les crítiques i ha negat que els expedients oberts suposin censura. En un comunicat, ha defensat que s’han obert després de rebre una petició per part de 25 regidors, portaveus i militants de municipis de Catalunya, seguint els estatuts i amb una suspensió que és provisional i no definitiva, remarquen. El manifest objecte de discòrdia, que no va ser debatut en els òrgans de decisió de Podem, es va presentar en ple pols amb Díaz, en una negociació en la qual els de Ione Belarra estaven marcant perfil per evitar dissoldre's en la coalició.

En aquest context, el fet que 13 dirigents catalans prenguessin partit a favor de Sumar no va caure bé a la direcció de Podem Catalunya. En un missatge a X (abans Twitter), Abellán ha lamentat que el manifest "només va fer que fer mal al partit". La dimissió obligarà ara la direcció a analitzar què fa amb les 13 vacants. Per ara, lluny d'abonar la lluita fratricida amb els afins a Sumar, Abellán ha expressat el seu compromís amb el "treball conjunt" amb Catalunya en Comú dins l'espai dels comuns. I això, argumenta, és compatible amb el reforçament de Podem Catalunya, que és el que va contribuir a "millorar l’espai de coalició".

La direcció

Bona relació entre els comuns

Les tensions que amenacen amb fracturar l’espai a Madrid no han afectat, fins ara, la relació entre Catalunya en Comú i Podem a Catalunya, que és bona des de fa anys. L’espai està perfectament cohesionat i coordinat, segons fonts de la formació, i de fet treballen amb plena unitat al Parlament de Catalunya. Després d’aquesta dimissió, els ja excàrrecs de Podem insten la militància a continuar treballant per ampliar l’espai i "enfortir" el projecte que representen els comuns. El clima de tensió i "polarització" constant, adverteixen, és una amenaça contra la unitat del projecte.

No és la primera vegada que l’espai de Podem a Catalunya viu una sotragada al més alt nivell. El 2015 ja va abandonar el timó de la formació a Catalunya l’ara consellera de Justícia de la Generalitat, Gemma Ubasart, molt crítica amb la campanya de les autonòmiques, en què Podem va confluir amb ICV, EUiA i Equo amb el nom Catalunya Sí que es Pot.

El 2017, Podem Catalunya va acabar intervinguda des de Madrid durant l’última part del mandat d’Albano Dante Fachin com a secretari general de la formació. Fachin, ara defensor de posicions independentistes, va acabar dimitint amb dures acusacions a Pablo Iglesias. Un any més tard arribava la dimissió de Xavier Domènech, fart de les tensions internes, que va ser substituït per Noelia Bail. Un any i mig després que ella agafés les regnes del partit, un altre cisma va sacsejar la formació: més de la meitat de l'actual executiva va demanar convocar una assemblea ciutadana per renovar els òrgans del partit. La dimissió en bloc d'aquest dimarts és l'enèsima crisi.

stats