Política 06/05/2019

Antoni Diéguez: "Suprimir el Consultiu significaria eliminar una eina de control sobre el Govern"

El president de l'òrgan assessor ha lamentat que algunes formacions vulguin "liquidar-lo" amb l'argument d'estalviar recursos públics "suposadament inútils"

K. O.
2 min
Antoni Diéguez amb Francina Armengol i Baltasar Picornell

PalmaEl president del Consell Consultiu de les Illes Balears, Antoni Diéguez, ha advertit aquest dilluns que suprimir aquest òrgan "significaria eliminar una eina autònoma de control sobre el Govern", amb motiu de la seva intervenció en la presentació de la memòria d'aquest organisme al Consolat de Mar. Diéguez ha lamentat que algunes formacions vulguin "liquidar-lo" sota l'argument d'estalviar recursos públics "suposadament inútils", assegurant que tot el que implica un cost i incomoda pot ser eliminat, però acompanyat d'una "pèrdua de la legalitat objectiva". Per això, ha criticat la tendència a "liquidar la independència dels consultius en algunes comunitats autònomes". El president, en aquest sentit, es referia al cas de Madrid, on ja s'ha suspès aquest òrgan per crear un cos de lletrats que forma part de la mateixa Administració. A més, a Andalusia algunes formacions són partidàries d'eliminar el Consultiu que controla la Junta basant-se en l'argument de reduir costos.

D'altra banda, el Consell Consultiu de les Balears va publicar 135 dictàmens per a les administracions públiques el 2018, una xifra que suposa un descens del 17,1% respecte de l'any anterior. Segons ha explicat la secretària del Consell, Maria Ballester, la majoria de les consultes han procedit de l'Administració de la Comunitat, mentre que ajuntaments, consells insulars, el Parlament i la Universitat de les Illes Balears n'han emès menys. La presidenta de l'Executiu balear, Francina Armengol, ha reiterat en diverses ocasions que un bon govern ha de prendre "bones decisions", i per això "és necessari que el Consultiu ho garanteixi", ha dit.

El Consell Consultiu va ser creat el 4 de novembre de 1993 i aquest any ha complert el seu 25è aniversari. Segons ha expressat Armengol, "Balears va ser la primera comunitat autònoma que va crear aquest òrgan i hi va creure". En l'acte també hi ha participat el president del Parlament, Baltasar Picornell.

stats