Cap al 23-J
Política 17/07/2023

Díaz i Belarra aparquen la guerra interna en el seu primer acte conjunt en campanya

La secretària general de Podem reivindica la llei del 'només sí és sí' i reclama el vot útil per davant d'ERC

4 min
Yolanda Díaz amb Ione Belarra a l'acte de Pamplona d'aquest matí

MadridHa hagut d'arribar l'última setmana de campanya per veure la imatge de Yolanda Díaz i Ione Belarra juntes en un mateix escenari. Ha estat aquest matí a Pamplona, la ciutat natal de la secretària general de Podem, on Sumar ha preparat el primer acte amb les dues dirigents i també amb la candidata per aquesta circumscripció Idoia Villanueva, fins ara eurodiputada de Podem. La relació entre Sumar i el partit lila va quedar molt tocada després de les negociacions per conformar la coalició, en les quals la ministra d'Igualtat i número dos de Podem, Irene Montero va quedar-ne fora. Ara bé, conscients que el govern de coalició està en risc, les discrepàncies i el soroll intern han quedat aplacats per la campanya, en què la majoria de veus de l'espai han decidit focalitzar els missatges en els seus punts de coincidència. La prova ha estat aquest matí a Pamplona, on Díaz i Belarra s'han unit per fer una crida al vot útil davant del PSOE, però també davant dels partits independentistes.

"Si no hi ha un Sumar fort, no hi ha govern de coalició progressista", ha avisat Díaz. La líder de Sumar ha posat d'exemple una de les últimes normes liderada des del seu ministeri, com és l'Estatut del Becari, que ha tirat endavant malgrat les traves dels socialistes. Sobre aquesta qüestió, Belarra havia aprofitat uns minuts abans per reivindicar bona part de les lleis impulsades per l'espai lila com ara la pujada del salari mínim interprofessional, la llei d'habitatge, però també ha reivindicat les lleis feministes dissenyades per Irene Montero, com ara la llei trans, la reforma de l'avortament i també la llei del només sí és sí. Una norma, aquesta última, que Díaz ha evitat defensar en tota la campanya. De fet, ha admès diverses vegades que les coses s'haurien pogut fer millor. Des de Pamplona, Díaz no s'hi ha referit i ha carregat contra la dreta per propugnar una "guerra de sexes": "El feminisme no és una guerra de sexes, sinó un moviment emancipador que guanya drets per al país".

Els missatges han estat bastant a l'uníson, però Belarra no ha desaprofitat l'ocasió per defensar el paper que va jugar Podem a l'hora de pressionar perquè hi hagués un govern de coalició a l'Estat. Ha recordat, en aquest sentit, que hi havia "coses que ens deien impossibles, com ara construir el primer govern de coalició des de la recuperació de la democràcia". "Si us mobilitzeu, els treballadors, els pensionistes, ens doneu la força, hi haurà govern de coalició", ha afegit Díaz. Totes dues han apel·lat al vot útil davant del PSOE, i Belarra ha utilitzat un argument, això sí, que Yolanda Díaz ha evitat defensar aquest matí en una entrevista a la Cadena SER: que els socialistes es poden abstenir si el PP els demana governar en solitari per evitar que entri l'extrema dreta a l'executiu.

Vot útil davant dels partits independentistes

La tesi de Belarra també la defensa ERC, però aquest dilluns la secretària general de Podem ha demanat el vot per Sumar davant els que dubten entre la coalició de Díaz o partits independentistes com Esquerra o EH Bildu. "Poca gent ha defensat com jo la construcció de la majoria progressista", ha afirmat, per després afegir que sense un Sumar "fort" no es podrà revalidar el govern de coalició i, per tant, tampoc aquesta majoria progressista. El missatge no és innocu després que aquest divendres Irene Montero participés en un acte sobre feminisme organitzat per la Generalitat on hi havia una àmplia representació de càrrecs d'ERC, però tampoc ho és pel fet que una de les crítiques que va fer Podem de portes endins durant la negociació de la reforma laboral que Yolanda Díaz va abordar amb ERC va ser que no s'hagués prioritzat aquesta aliança a diferència del que, asseguren, feia Pablo Iglesias. A Pamplona, la líder de Sumar ha defensat una Espanya "plurinacional" i ha reclamat el vot per defensar "un país de països".

Podem ha passat a tenir un perfil més aviat secundari en la campanya després de les tensions amb Sumar d'abans i durant les negociacions per la coalició. La prova és que Belarra fins ara no havia participat en cap acte al costat de Díaz –hi tornarà a compartir escenari en l'últim acte de campanya a Madrid de divendres–. De tota manera, és veritat que els liles han anat tenint presència en els actes de Sumar; sense anar més lluny, aquest diumenge a Madrid, on la coportaveu del partit, Isa Serra, va compartir escenari amb el líder de Més País, Íñigo Errejón. Ara bé, també han organitzat el seu propi circuit amb trobades amb la militància en diferents punts del territori.

Més informació del 23-J

stats