Política 05/06/2014

Desarticulat un grup que volia confeccionar el millor bitllet fals de 50 euros

Una investigació iniciada a Barcelona acaba amb la detenció de tres persones a Madrid i el desmantellament d'un laboratori amb material per falsificar més de quatre milions d'euros

Efe
2 min
Imatge dels bitllets falsificats trobats a la nau que feien servir els detinguts / ACN

MadridLa policia espanyola i els Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup que intentava confeccionar el millor bitllet fals de 50 euros després de detenir tres persones a Madrid, entre elles, un expert en arts gràfiques, i desmantellar un laboratori a la localitat madrilenya d'Algete.

Els arrestats, espanyols de 29, 31 i 36 anys, han ingressat a la presó per delictes de falsificació de moneda, tràfic de drogues i pertinença a grup criminal, segons informen els dos cossos policials. El laboratori tenia material i maquinària amb la qual podrien haver confeccionat més de quatre milions d'euros. El citat expert treballava obsessivament al taller i realitzava nombroses proves d'impressions per obtenir el bitllet fals perfecte, segons va manifestar.

De fet, els investigadors es van sorprendre en comprovar la meticulositat i minuciositat amb la qual treballava el falsificador, que apuntava en llibretes tots els detalls rellevants, com les proporcions de les tintes que havia d'aplicar per aconseguir el bitllet perfecte, i ell mateix va manifestar que volia la millor falsificació que s'hagués posat en circulació.

En el registre al taller d'Algete s'han intervingut més de vint mil hologrames falsos, planxes i nombroses proves d'impressió de bitllets de 50 euros i altres ja falsificats, tintes de seguretat, quatre impressores, una d'elles, manipulada per a tintes invisibles, i una guillotina industrial de paper.

La investigació es va iniciar fa deu mesos, quan agents dels Mossos van detectar que dues persones volien comprar, a Barcelona, uns tints de seguretat amb la intenció de fabricar bitllets de 50 euros falsos. En comprobar que aquestes persones residien a la Comunitat de Madrid, els agents van contactar amb la policia espanyola per crear un equip conjunt de treball, que va constatar que el grup podia tenir en la comunitat madrilenya el taller per confeccionar les falsificacions.

Els agents van poder comprovar com l'expert falsificador, amb àmplia experiència en arts gràfiques, passava moltes hores en una nau industrial llogada a Algete i realitzava constants proves i impressions a la recerca de la perfecció. El grup anava, a poc a poc, adquirint nou i sofisticat material per a la falsificació de la moneda, com tintes de seguretat i fluorescents.

Les despeses generades per la compra de tot aquest material eren assumides per un altre dels membres del grup, dedicat paral·lelament a la venda de substàncies estupefaents, mentre que el tercer integrant de la banda era l'encarregat de buscar futurs compradors dels bitllets falsos.

La fase final de l'operació es va posar en marxa quan els investigadors van detectar que el grup podia haver adquirit a la Xina paper amb fil de seguretat inserit que imita el paper moneda amb el qual es fabriquen els euros autèntics, i hologrames falsos de gran qualitat.

Els agents van procedir llavors al registre dels domicilis dels membres del grup a Alcobendas i Madrid capital, així com de la nau industrial on estava ubicat el taller, a Algete. A la nau, els agents van trobar un laboratori sencer de falsificació, on emmagatzemaven uns vint mil fulls de mida DIN A-4 amb els quals podrien haver falsificat més de quatre milions d'euros.

stats