Dolores Delgado nega haver interferit en les actuacions de la Fiscalia vinculades al Procés

L'independentisme carrega contra la fiscal general de l'Estat per no haver aturat la repressió

3 min
La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, a la comissió de Justícia del Congrés

MadridDues hores d'intervenció inicial, torns per als grups de set minuts i una rèplica breu de Dolores Delgado perquè s'estava allargant la comissió de Justícia al Congrés. Així és com la fiscal general de l'Estat ha passat de puntetes sobre el cúmul de retrets que les formacions polítiques li han dedicat durant la seva compareixença a la cambra baixa per presentar la memòria de la Fiscalia 2018-2019, quan llavors era ministra de Justícia. "Les causes vinculades al Procés han seguit el seu curs. No s'ha donat cap instrucció ni s'ha produït cap canvi de fiscal. La institució té un funcionament molt autònom. Qui la coneix sap que és impossible interferir perquè tenim elements i normes...", s'ha limitat a replicar quan els partits independentistes, però també Vox, li han recriminat que la Fiscalia recorregués el tercer grau dels presos l'endemà de les eleccions catalanes.

En els seus torns d'intervenció, JxCat, ERC i la CUP han retratat una Fiscalia "instal·lada en la repressió" –en paraules del diputat de JxCat Jaume Alonso Cuevillas–, "d'un estat autocràtic" –segons la diputada d'Esquerra Carolina Telechea– i partícip de "l'engany" sobre la desjudicialització que va prometre Pedro Sánchez quan va ser investit president del govern espanyol, tal com ha denunciat el representant de la CUP Albert Botran. Tots han criticat la querella del ministeri públic contra els membres independentistes de la mesa del Parlament que presidia Roger Torrent l'anterior legislatura per haver tramitat una iniciativa que reiterava el compromís de la cambra catalana amb l'autodeterminació de Catalunya i amb la reprovació de la monarquia.

Més elements per investigar Joan Carles I

Cuevillas ha criticat que no s'actués contra el Parlament de Cantàbria quan va debatre sobre la casa reial. "Com que era per defensar-la, no es va actuar", ha protestat. Sobre la segona regularització de l'emèrit a Hisenda, Delgado ha constatat que "obliga" la Fiscalia a fer més investigacions i comprovacions, i ha volgut deixar clar que els últims mesos no hi ha hagut "inactivitat" al ministeri públic en relació a aquesta qüestió, sinó al contrari. "Es fa amb absoluta reserva i [la Fiscalia] no ha parat de treballar", ha subratllat.

Els diputats d'ERC, JxCat i la CUP també han criticat la "doble vara de mesurar" respecte a Joan Carles I, que duu més de mig any fora d'Espanya mentre la Fiscalia estudia si es querella contra ell. Cuevillas ha destacat que, segons el seu criteri, el ministeri públic actua amb criteris "arbitraris" i està "instal·lat en la repressió" contra l'independentisme. "Que militars diguin que afusellaran 26 milions de fills de puta no és delicte d'odi per a la Fiscalia. Que professors analitzin l'1-O a classe després de la celebració, sí. ¿De debò la llei és igual per a tothom?", ha qüestionat el també advocat de Carles Puigdemont. 

No han sigut poques les accions de la Fiscalia de les quals s'han queixat les formacions independentistes. Telechea ha criticat que el ministeri públic hagi presentat recurs a la concessió del tercer grau dels presos polítics –un moviment del qual també ha discrepat el diputat d'Unides Podem Enrique Santiago– i ha criticat també que demani dos anys i nou mesos de presó per als síndics electorals de l'1-O en el judici que comença aquest dimecres. "Queda clar que les clavegueres de l'Estat no es poden permetre tenir en llibertat qui té la clau de governabilitat", ha assenyalat la portaveu republicana. En el seu discurs, Botran ha advertit Delgado que la Fiscalia que lidera és "continuista" de la de governs anteriors.

stats