Política 23/05/2016

El jutge del cas Gürtel obre judici oral contra l'expresident de les Corts Valencianes pels contractes de la visita del papa

El també exconseller del govern valencià i exdirector de la policia Juan Cotino s'enfronta a la petició del fiscal d'11 anys de presó

Efe
3 min
Demanen 11 anys de presó per a Cotino per manipular contractes

MadridEl jutge del cas Gürtel, José de la Mata, ha obert judici oral contra l'expresident de les Corts Valencianes, exconseller de la Generalitat Valenciana i exdirector general de la Policia, Juan Cotino, i altres 22 persones per contractar a empreses de la trama per als actes de la visita del papa Benet XVI a València el 2006.

Cotino s'enfronta per aquesta peça de Gürtel a una petició del fiscal d'11 anys de presó –el PSPV que exerceix l'acusació popular demana 15 anys de presó–, encara que és l'exdirector de la televisió pública valenciana (RTVV), Pedro García Gimeno, sobre qui recau la major petició de pena, de 40 anys de presó.

També es jutjarà a diversos alts càrrecs de la televisió pública valenciana, així com al capitost de la Gürtel, Francisco Correa (que s'enfronta a 38 anys de presó); el seu número dos, Pablo Crespo (37); Álvaro Pérez (37); i el considerat blanquejador del grup, Jose Ramón Blanco Balín ( per al qual demana el fiscal 18 anys de presó).

En l'acte d'obertura d'aquest judici, el jutge fixa per als acusats fiances que superen els 200 milions d'euros per assegurar les responsabilitats pecuniàries que puguin declarar-se en sentència. En el cas de Cotino, li imposa una fiança civil de 4,3 milions, que eleva a 15 milions per a Correa, Crespo i Álvaro Pérez, i a 10 milions per a Blanco Balín. García Gimeno haurà de pagar 11,4 milions.

El judici gira entorn de la contractació de les pantalles i megafonia per a la retransmissió de la visita del papa a València i en ell es jutjaran als acusats per vuit delictes: associació il·lícita, prevaricació, malversació, frau, falsedat, contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals i suborn.

Segons explica la Fiscalia en el seu escrit d'acusació, Cotino, "malgrat no ostentar càrrec algun en la Fundació de la Comunitat Valenciana V Trobada Mundial de la Família ni formar part de les seves competències com a conseller, impulsava activament i gestionava 'de facto' la contractació" de les pantalles i la megafonia.

"El mecanisme ideat i utilitzat pels acusats perquè RTVV, fora de la seva labor informativa i de retransmissió de l'esdeveniment, assumís formalment aquesta despesa", que va suposar "un il·lícit desemborsament de 7.493.600 euros" i va permetre "l'enriquiment" dels membres d'anomenat grup Correa, va ser un conveni entre la televisió valenciana i la Fundació V Trobada Mundial de la Família.

Cotino, Álvaro Pérez, Crespo, Correa i García Gimeno "van acordar i van planificar de comú acord" atribuir a RTVV el cost d'aquest contracte de subministrament de pantalles de vídeo, megafonia i so per "apoderar-se directament dels fons públics" de la televisió valenciana als quals el seu llavors director "tenia més fàcil accés", explica l'escrit.

D'aquesta manera, afirma el fiscal, Gimeno va aconseguir "sostreure fons públics" de la RTVV per un total de 3,3 milions d'euros, que es va repartir amb Correa, Crespo, Pérez i Blanco Balín.

El servei va ser adjudicat sense intervenir publicitat a l'empresa Tecosna, una societat instrumental del grup Correa, "amb la finalitat d'ocultar als veritables beneficiaris".

Aquesta adjudicació irregular "va ser possible gràcies a la voluntària i conscient actuació" d'empleats de RTVV als quals també acusa la Fiscalia: Ricardo Calatayud, Luis Sabater Balaguer, Antonio de la Viuda, Juan Prefaci, Encarnación Pérez, José Llorca, Vicente Sanz i Salvador Benjamí Íñiguez.

Una vegada s'ha dictat l'obertura del judici, els acusats disposen de deu dies per formular els seus escrits de defensa.

En un altre acte, el jutge De la Mata s'inhibeix en favor dels jutjats de València en relació amb la peça incoada recentment per la qual s'ampliava la recerca sobre les contractacions de la Fundació V Trobada Mundial de les famílies des de la seva constitució, al gener de 2005, fins a la seva extinció al març de 2014.

En línia amb l'exposat per la Fiscalia, el jutge considera que els fets d'aquesta peça separada han estat comesos a València i manquen de connexió amb el cas Gürtel.

stats