Política 08/06/2021

El decret llei que modifica la Llei de salut pública es tramitarà com a projecte de llei

La norma s'ha validat amb els vots en contra del PP, El Pi i Vox

ARA Balears
2 min
Una policia vigila el compliment del toc de queda en el carrer Blanquerna de Palma

PalmaEl ple del Parlament ha validat aquest dimarts, amb el vot en contra del PP, El Pi i Vox, el decret llei que modifica la Llei de salut pública de les Balears, i ha acordat per unanimitat tramitar-lo com a projecte de llei perquè els grups puguin fer-hi esmenes. Els partits que hi han votat en contra han considerat inconstitucional el text proposat pel Govern quant a les restriccions de drets fonamentals en situació de pandèmia. Per part seva, Ciutadans i Més per Menorca s'hi han abstingut, segons ha informat Europa Press. El Consell de Govern el va aprovar el 7 de maig amb l'objectiu de donar un marc legal per adoptar mesures de control de la pandèmia a partir del 9 de maig, quan va acabar l'estat d'alarma. Concretament, el decret recull normes com els confinaments perimetrals, els controls a ports i aeroports, el toc de queda, les limitacions de les reunions socials i l'aforament als llocs de culte. Les Balears varen prorrogar el toc de queda i les limitacions de les reunions socials, mesures que el Tribunal Suprem va anul·lar dijous perquè va considerar que no eren proporcionades a la seva situació epidemiològica. A més, el decret també fixa en 75 euros el preu màxim de les proves PCR i en 30 euros les d'antígens.

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha defensat que el text del decret "s'adequa als criteris" del Suprem perquè "respon a l'exigència d'una connexió de sentit o relació d'adequació entre la situació excepcional i les mesures que es pretenen adoptar".

Per part seva, el diputat del PP Juan Manuel Lafuente ha expressat el rebuig del seu grup al contingut de la norma. "No ens queda més remei que votar un no categòric i enorme", ha criticat, i ha considerat que el text és "la declaració d'alarma d'Armengol per via d'un decret llei". El diputat ha assegurat que la jurisprudència constitucional estableix que no es poden afectar els drets fonamentals dels ciutadans per decret llei, sinó que han de ser regulats per lleis orgàniques. La diputada de Vox Idoia Ribas ha apuntat que els serveis jurídics del partit d'extrema dreta estudien el text per impugnar-lo judicialment.

Des d'El Pi, Josep Melià també s'ha mostrat molt crític i ha qüestionat que "un director general podrà anar restringint drets". A més, ha demanat al Govern que es replantegi la normativa perquè "la salut pública no pot ser excusa per a qualsevol abús per part dels poders públics". El diputat de Ciutadans Juan Manuel Lafuente ha considerat que, "per incompliment" del president Pedro Sánchez, "el malson ha estat per a les comunitats autònomes", les quals han quedat sense instruments jurídics en acabar l'estat d'alarma.

MÉS lamenta que l'Estat "se'n renti les mans"

Per part dels partits del Pacte, el portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha subratllat que "no és cap caprici limitar drets", encara que també ha criticat que, en acabar l'estat d'alarma, el govern espanyol se'n renti les mans. Des d'Unides Podem, la diputada Cristina Mayor ha defensat que "les autoritats sanitàries han de disposar d'eines adequades per fer front a situacions que comprometen la salut". Finalment, el diputat del PSIB Carles Bona ha dit que "no s'entén el discurs catastrofista del PP" perquè no va votar a favor de l'estat d'alarma "i després el reclamava".

stats