Política 26/06/2019

Francina Armengol treu pit amb un discurs d'investidura optimista i poc concret

L'aspirant a ocupar la presidència del Govern anuncia "mesures extraordinàries" en matèria d'habitatge, com la creació d'un observatori

Maria Llull
3 min
La socialista Francina Armengol durant el discurs d'investidura.

PalmaL'aspirant a ser la pròxima presidenta del Govern balear, Francina Armengol, ha demanat aquest dimecres al Parlament suport a la seva candidatura amb un discurs d'investidura en què ha tret pit de la gestió feta pel Pacte la darrera legislatura. La líder socialista s'ha mostrat optimista quant al futur, encara que no ha concretat les mesures que el seu Govern posarà en marxa els pròxims quatre anys.

Armengol ha fet referència a sis reptes de Govern, un dels quals serà l'habitatge. La socialista ha anunciat "mesures extraordinàries" en aquesta matèria, com la creació d'un observatori de preus per "radiografiar el mercat immobiliari" i aconseguir que "els preus de cada zona s'adaptin a la capacitat econòmica dels ciutadans" de cada zona.

La candidata ha qualificat d'"oportunitat històrica" la reedició del Pacte per segona legislatura consecutiva, i ha repassat algunes de les fites dels darrers quatre anys, com la renda social, l'Impost de Turisme Sostenible, la inversió en educació i sanitat, l'eliminació del copagament farmacèutic o l'aprovació de lleis com la de fosses o LGTBI.

A més, Armengol ha agraït el compromís dels seus socis de Govern –MÉS per Mallorca i Podem–, així com dels partits que donaran suport a la seva investidura.

La modernització i la diversificació econòmica, amb un turisme sostenible i el desenvolupament de l'economia circular; una Administració més àgil, oberta i eficient; la millora dels serveis essencials; el dret a la mobilitat i l'habitatge; una major igualtat entre els ciutadans i el canvi climàtic són els sis grans reptes que Armengol ha anat mencionant en el seu discurs, que també ha deixat palès el compromís de la candidata amb la llengua i la cultura pròpies.

Pel que fa al turisme, Armengol ha assenyalat que caldrà posar límits "al turisme d'excessos". La candidata ha indicat que l'estratègia del nou Govern implicarà deixar de "consumir territori" i recuperar "una part del que ja s'ha consumit". També ha fet referència a un replantejament del model turístic de creuers. "Hem de definir fins a quin punt encaixa amb els nostres objectius", ha dit.

Un altre dels punts especificats per Armengol ha estat la futura llei de consells, que servirà per aprofundir en les competències de les institucions insulars.

El desenvolupament del REB, treballar per aconseguir un nou sistema de finançament autonòmic, més atenció a la dependència, la gratuïtat de l'educació 0-3, noves rutes aèries amb preus màxims o la millora de la xarxa de transport públic, han estat altres de les propostes enumerades en el discurs d'una Francina Armengol que també ha posat sobre la taula la necessitat de lluitar contra el sexisme, l'homofòbia i el racisme, just ara que el Parlament balear ha inclòs un nou grup parlamentari d'extrema dreta amb la presència de Vox.

Armengol també ha deixat clar amb el seu discurs que la lluita contra el canvi climàtic serà un dels eixos principals del Govern balear, encara que no ha fet menció dels recursos d'inconstitucionalitat plantejats per l'executiu de Madrid, presidit pel també socialista Pedro Sánchez.

La convocatòria d'un Pacte per la Competitivitat, l'Ocupació de Qualitat i el Progrés Social ha estat una de les mesures immediates anunciades per Armengol, qui ha fet una encesa defensa del diàleg i ha reclamat "un acord de país amb tota la societat civil i econòmica".

"L'estabilitat no es troba en la majoria absoluta, es troba en la complicitat absoluta, en el consens més ampli", ha assenyalat la candidata socialista, que durant el discurs ha mencionat Martin Luther King, Albert Camus i el poeta felanitxer Miquel Bauçà. Per acabar, Armengol ha fet una crida a la "responsabilitat" i a la recerca del "progrés" per damunt del "triomf" sobre el rival polític.

stats