Política 01/12/2015

La CUP critica que Junts pel Sí no es compromet a complir propostes del seu propi programa

La candidatura decidirà el seu vot a la investidura en una assemblea el 27 de desembre i Junqueras nega que no hi hagi acords tancats es compromet a facilitar una entesa abans d'aquest conclave

Sara González / Roger Tugas
3 min
Josep Manel Busqueta, Sergi Saladié i Gabriela Serra, en roda de premsa al Parlament

BarcelonaLa CUP ha deixat clar que, a hores d'ara, no té cap tipus d'acord tancat amb Junts pel Sí. Ni per a la investidura ni de tipus programàtic. El diputat Sergi Saladié ha portat aquesta vegada la veu cantant per denunciar que dos mesos després del 27-S l'únic que tenen és "un full en blanc" perquè la candidatura que va encapçalar Raül Romeva no es compromet ni tan sols a complir les propostes sobre pla de xoc que portava en el seu propi programa electoral. "Estan fent un frau als seus propis votants", ha lamentat.

Els cupaires han exigit a Junts pel Sí que "es posin les piles perquè el temps s'esgota" i els han emplaçat a comprometre's amb les promeses electorals que van fer davant l'electorat per poder tancar un acord de mínims de cara a l'assemblea que la formació celebrarà el 27 de desembre. Allà decidiran el vot a la investidura, la data límit de la qual és el 9 de gener. La CUP ha revelat que fins dissabte a la nit, dia abans de la jornada de debat nacional, van insistir fins i tot via telefònica a dirigents de Junts pel Sí que es comprometessin a complir tot un llistat de propostes que duien al programa però que no van rebre resposta. "Com donem vots a un partit que ni tan sols és capaç d'arribar a un acord amb coses que són del seu programa?", ha etzibat Saladié.

Davant d'aquesta situació de bloqueig, la CUP ha admès que les negociacions estan "refredades" però que són recuperables si es produeixen gestos per part de la candidatura que aposta perquè Artur Mas sigui president. Per això, però, ha subratllat Saladié, cal que "es deixin estar de romanços i parlin de política". De fet, ha lamentat que el possible acord s'estigui "diluint" centrant tot el debat en aquesta qüestió.

Durant les pròximes setmanes, la candidatura liderada per Antonio Baños seguirà insistint per poder tancar un "acord global" amb Junts pel Sí centrat al màxim en "el programa polític i una fórmula de govern al màxim de transversal possible". Amb tot, repeteixen que són ells i no la CUP els que s'han de "moure" per desbloquejar la situació.

Junqueras afirma que intentarà facilitar l'entesa

Poca estona més tard, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha subratllat no té "cap intenció de deixar perdre l'oportunitat per tancar un acord" i, com que "l'acord és necessari, ha de ser possible i ens n'hem de sortir". "On estem més a prop ERC i la CUP és en la independència i en temes socials, i el programa de Junts pel Sí ja incloïa propostes en matèria de renda garantida de ciutadania o de pobresa energètica", ha destacat el líder dels republicans, que s'ha compromès a facilitar una entesa en el pla de xoc social de cara al 27 de desembre que, segons assegura, no ha de ser complicada.

Així, Junqueras ha negat que no s'hagin tancat acords encara, però ha alertat que, si finalment no es tanca un pacte global, "hi haurà qui pensarà que la transversalitat no és un factor favorable". En aquest sentit, ha avançat que ERC vetllarà per assolir una entesa per "investir president i Govern i per mantenir l'estabilitat necessària per aplicar els canvis que cal", entre els quals uns pressupostos per implementar el pla de xoc en discussió.

stats