Política 05/02/2021

Cs burxa en la corrupció del PP

Carrizosa afirma que els populars no es poden desentendre de Bárcenas "com si fos una època passada"

i
Cesc Maideu
2 min
El cap de llista de Cs, Carlos Carrizosa, aquest matí en un acte al Port Olímpic de Barcelona

BarcelonaLa confessió de l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, és una arma que Cs no ha dubtat a utilitzar per fer mal als populars, un dels seus rivals directes en la cursa electoral del 14-F. Les distàncies entre taronges i PP s'escurcen a totes les enquestes i Cs observa com el seu votant més conservador es decanta pels populars –segons el CEO, l'11,1% de les persones que van votar els taronges l'any passat ara optarien pel PP–. També pesa encara en el record del partit liderat per Inés Arrimadas la marxa de Lorena Roldán per fer tàndem amb Alejandro Fernández, cap de llista del PP. Així doncs, aquest dijous al matí Cs ha burxat en la ferida dels populars, que encara està ben oberta després que ahir Bárcenas impliqués la plana major del seu partit en la trama de la caixa B, amb Mariano Rajoy entre els assenyalats. Carlos Carrizosa, cap de llista del partit taronja, no ha apuntat, però, cap a Rajoy, sinó que ha assenyalat la directiva actual. "Que no se'n desentenguin com si allò fos una època passada", ha dit.

La corrupció és un dels aspectes en els quals Cs vol marcar perfil propi i presentar-se com un partit totalment diferent del PP. Per fer-ho, avui Carrizosa ha fet bandera de la lluita contra la corrupció i ha proposat que el Parlament aprovi una llei que protegeixi els alertadors d'irregularitats. Els dards de Carrizosa, però, no només han anat dirigits als populars, sinó que també ha parlat de l'operació Volhov –de la qual els magistrats de l'Audiència Nacional han considerat que hi ha "indicis de corrupció", avalant-ne les intervencions telefòniques–. Aquesta trama Carrizosa l'ha vinculat a ERC, però tots els altres partits també han rebut: ha criticat JxCat per la investigació per presumptes irregularitats a Laura Borràs; ha recordat que l'alcaldessa socialista de l'Hospitalet, Núria Marín, també està investigada i ha mencionat el cas Neurona en què està implicat Podem.

Una nou argument

A la tarda ha sigut el torn de la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, que ha insistit en els mateixos arguments. "El veritable canvi a Catalunya no serà canviar la corrupció del 3% per la del PSC o del PP, sinó un Govern liderat per Cs", ha afirmat la líder taronja. La condemna de la corrupció ha sigut sempre present en l'ideari liberal, però la confessió de Bárcenas l'ha transformat en un argument pesant per a la campanya taronja. Fins ara, advertir de l'amenaça que tornaria el tripartit i la mà dura amb l'independentisme han sigut els eixos estratègics dels taronges per evitar una fuga de vots cap al PSC –amb una aposta més dialogant amb l'independentisme–. Que la corrupció popular tornés a ser actualitat, però, ha permès a Cs trobar un nou recurs per atacar el PP.

Tant Arrimadas com Carrizosa han condemnat les irregularitats populars al costat de Juan Marín, vicepresident de la Junta d'Andalusia. Marín ha fet bandera de la gestió del seu govern durant la pandèmia i ha remarcat que gràcies a Cs es va expulsar el PSOE d'Andalusia i "es va aixecar la catifa de la corrupció". El vicepresident andalús –que governa amb el PP i el suport extern de Vox– no ha fet referència a la confessió de Bárcenas més enllà d'apuntar que Cs és "garantia de zero" corrupcions.

stats