Política 21/03/2022

La cronificació de la crisi econòmica apropa el diàleg entre el PSIB i el PP

El principal partit de l'oposició obre la porta a participar en la reunió del Pacte de Reactivació d'aquest dimecres

3 min
La líder del PP, Marga Prohens, i la presidenta del Govern, Francina Armengol, aquest dijous al Consolat de Mar.

PalmaLa Llei educativa havia de néixer amb el consens entre el PSIB i el PP, però el darrer dia abans de la votació el Pacte va fer marxa enrere en l'acord amb els populars sobre el model lingüístic, davant la negativa de MÉS d'establir el castellà com a llengua vehicular. El PP, per això, va votar en contra del text legislatiu. El decret que regula el turisme, amb una moratòria sobre les places turístiques, ja ha rebut l'amenaça de ser derogat si el principal partit de l'oposició arriba al poder, amb un discurs que ha criticat el fons del decret, però, sobretot, les formes de l'aprovació. Aquest dilluns, en canvi, la líder del PP illenc, Marga Prohens, ha reobert la porta al diàleg i al consens amb el Govern davant una crisi econòmica derivada de la pandèmia, agreujada en gran mesura per la invasió russa, i amb risc de cronificar-se.

El PP participarà en la reunió del Pacte de Reactivació d'aquest dimecres, que reuneix els quatre consells insulars, Cort, la Federació d'Entitats Locals de les Balears (FELIB), patronals i sindicats i la gran majoria de partits parlamentaris. Hi destaca l'absència del mateix PP i Vox. L'extrema dreta es desmarca dels grans acords, i els populars, tot i que no volen entrar-hi a formar part, participaran en una reunió que ha de servir per pactar mesures per pal·liar la crisi econòmica. "No hi entrarem, però entenem que és una situació excepcional, i si es convida a participar-hi el PP, hi anirem no només amb una voluntat de consens i diàleg, sinó també amb una voluntat propositiva", ha remarcat aquest dilluns Prohens durant les primàries que fa el partit per elegir Alberto Núñez Feijóo nou líder de la formació.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ja va allargar la mà als populars dimarts i dimecres passat, en el ple del Parlament i després de la reunió de la Mesa de Diàleg Social, i convidà a sumar-se al Pacte de Reactivació els partits que no en formen part. En la sessió de control, el PP no va mostrar una voluntat explícita de diàleg, amb uns discursos que es basaven a exigir rebaixes impositives, cosa que va fer que Armengol els acusàs de "demagògia fiscal". Aquest dilluns, en canvi, s'ha fet el viratge en l'estratègia de les files populars.

"La lleialtat i el respecte institucional són importants. Cada vegada que la presidenta del Govern cridi el principal partit de l'oposició hi anirem", ha destacat la líder del PP illenc. Així i tot, el modus operandi de l'Executiu amb el Pacte de Reactivació ha rebut crítiques des del mateix PP, però també de partits que sí que en formen part, com Ciutadans. "Mantenim la nostra posició, aquest Pacte abans era d'informació, i ara ja ni això", ha sostingut Prohens. "Feia quasi sis mesos que no es convocava la comissió de seguiment, i exigim que es faci amb més freqüència", ha criticat la portaveu parlamentària de Ciutadans, Patricia Guasp.

Armengol està en recerca del consens polític i empresarial per fer front a la crisi econòmica. Va demanar a les patronals –CAEB i PIMEB– i els sindicats –CCOO i UGT– consensuar un text amb 37 mesures per presentar-lo aquest dilluns a la conferència sectorial, en què han estat presents totes les comunitats autònomes, les tres vicepresidentes de l'executiu estatal i la ministra d'Hisenda i Funció Pública, Maria Jesús Montero. Ara passa a la fase següent, anhelant grans acords polítics, amb un Pacte de Reactivació que previsiblement només deixarà fora Vox.

stats