Pressupostos
Política 19/12/2022

Costa (PP): "El Govern té tendència a pactar amb altres grups esmenes idèntiques a les nostres"

La portaveu parlamentària del PSIB destaca que "s'han eixamplat" els suports polítics, amb esmenes acceptades d'El Pi, Cs i PP, i l'acord amb Més per Menorca

2 min
El portaveu palamentari del PP, Antoni Costa

PalmaEl portaveu parlamentari del PP, Antoni Costa, ha denunciat aquest dilluns que el Govern "té tendència" a pactar esmenes "idèntiques a les nostres" amb altres partits i "les del PP queden rebutjades". "Duim una esmena per incrementar les dietes als pacients d'Eivissa, Menorca i Formentera. Amb nosaltres ni s'ha parlat, però sí amb altres grups", ha explicat. Costa es refereix a l'acord assolit entre la consellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, i el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, en aquest sentit, que ha assegurat el suport de la formació ecosobiranista als pressupostos.

Al llarg de dimarts, dimecres i dijous tindrà lloc el debat de pressupostos, que amb tota seguretat tiraran endavant gràcies als vots favorables del PSIB, Unides Podem, MÉS per Mallorca, Més per Menorca i el diputat de la coalició formenterenca d'esquerres. El Govern ha acceptat al voltant de 60 esmenes de l'oposició, segons ha apuntat la portaveu parlamentària socialista, Pilar Costa. "S'ha eixamplat el suport polític", ha subratllat.

Una de les esmenes acceptades, per exemple, és la gratuïtat del transport escolar en les etapes postobligatòries, com Batxiller i cicles formatius, que farà que El Pi doni suport als pressupostos de la Conselleria d'Educació. Així i tot, el portaveu Josep Melià ha assenyalat que Innovació és l'àrea amb la qual mostren una major contrarietat. "Té un pressupost de 3,8 milions d'euros sobre un total de més de 7.000 milions. Els partits del Pacte són els que parlen de diversificació, però a l'hora de la veritat no ens creim les paraules", ha lamentat.

En el cas del PP, el portaveu ha detallat que Afers Socials i Transició Energètica són les àrees que veuen amb bons ulls. "En matèria de transició energètica s'ha fet un bon paper, s'ha avançat", ha subratllat, i ha posat en relleu l'acció que ha duit a terme l'Institut Balear de l'Energia (IBE). "Ha permès agilitar la implantació de renovables, tot i que no compartim la filosofia com a empresa pública de venda d'energia", ha expressat.

Pel que fa a Unides Podem, ha reiterat la voluntat d'apujar l'Impost de Turisme Sostenible (ITS) amb vista al proper estiu, però no serà una línia vermella per donar suport als pressupostos, ja que "responen a les necessitats de la ciutadania". La formació morada afirma que es requereixen "set arxipèlags" perquè el territori illenc es regeneri amb la quantitat actual de visitants. "Es necessiten entre 50 i 80 milions d'euros anuals més per pal·liar la petjada ecològica", ha insistit la portaveu adjunta del partit, Esperança Sans. Així i tot, Pilar Costa ha indicat que el posicionament del PSIB és el del text que es va aprovar en el Consell de Govern, en el qual no es preveia una pujada de l'ecotaxa.

stats